|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прекратете институционалната гавра с концлагера „Белене“! ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Фондация „Истина и памет“   
Вторник, 11 Октомври 2022 13:56

alt

 

Фондация „Истина и памет“* разпространи открито писмо до министъра на културата проф. Велислав Минеков и до директора на НИНКН арх. Петър за блокирането на процедурата по обявяването на бившия комунистически концлагер „Белене“ за недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“. Сайтът desebg.com публикува целия текст:

 

Прекратете институционалната гавра с концлагера „Белене“!

Открито писмо на фондация „Истина и памет“
до министъра на културата проф. Велислав Минеков и до директора на НИНКН арх. Петър Петров
относно казуса с блокирането на процедурата по даването на бившия концлагер „Белене“ на статут на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“

 

 Фондация „Истина и памет“ изразява своето възмущение срещу институционалната гавра с бившия концлагер „Белене“ и призовава тя да бъде незабавно прекратена!

Както стана известно миналата седмица от пролетта на 2020 г. досега не може да бъде изпълнено предписанието на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за даване на бившия концлагер „Белене“ статут на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

След отказа от страна на министъра на околната среда и водите Емил Димитров през месец май 2020 г. да се съгласува такова решение е назначена втора комисия в НИНКН, която се съобразява с направените възражения, но изведнъж заваляват възражения от почни всички държавни институции, ангажирани със случая, които обаче в първоначалното заключение на Специализирания съвет са гласували без да имат каквито и да е забележки.

Тази „промяна“ в позициите на държавните институции може да бъде обяснена единствено с промяната на политическата конюнктура, „благодарение“ на която вече две години и половина казусът е блокиран.

Фондация „Истина и памет“ намира това измятане на държавните институции, ангажирани с процедурата, за позорно!

То е обида както съм жертвите на тоталитарния комунистически режим, паметта към които е в основата на предложението бившият концлагер „Белене“ от времето на БКП да получи статут на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

Това позорно поведение е обида и съм демократичната общност в България, която не е забравила комунистическите престъпления и техните жертви и желае „Белене“ да стане национален паметник и мемориал, който да напомня за случилото се по време на тоталитарната комунистическа диктатура, за да не се повтаря никога повече.

 

alt

 

Призоваваме директора на НИНКН да ускори процедурата като сезира за проблема министъра на културата. Настояваме последният да заеме публична позиция по казуса и да предложи решение на отблокиране на процедурата и завършването ѝ в разумни срокове.

„Белене“ е място на памет и ще остане такова независимо от временните обструкции зари политически или ведомствени дребни сметки!

Ние сме убедени, че рано или късно то ще получи нужния статут. Въпросът е дали българските държавни институции работят за това и дали се ръководят от публични фигури, които да си дадат сметка за негативите, които понасят заради нарочно блокираната процедура.

*Фондация „Истина и памет“ е основана през 2016 г. в обществена ползва да работи за преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало и преодоляване на тежкото му наследство. В нея влизат историците проф. Евелина Келбечева и Георги Михайлов, адвокат Александър Кашъмов и разследващият журналист Христо Христов. Най-голямото ѝ постижение е въвеждането от Министерството на образованието и науката на нова учебна програма по история за 10-ти клас (2018 г.), с която за първи периодът 1944-1989 г. се изучава в самостоятелен раздел с нови термини и знание, както и спирането и пренаписването на новите учебници по история (2019 г.), в повечето от които бяха допуснати подмяна на фактите и откровени фалшификации и манипулации в раздела за 1944-1989 г. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов