|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път от три години жертви на комунистическия режим се поклониха в концлагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Юни 2022 17:09

alt

 

За първи път от три години насам жертви на комунистическия режим, преминали през най-големия концентрационен лагер на БКП „Белене“, се поклониха на бившия Втори обект на лагера на остров Персин на река Дунав.

Това направиха група лагеристи – български граждани от турски произход, изолирани в лагера „Белене“ без съд и присъда в периода края на 1984 – пролетта на 1986 г., като особено опасни по време на извършването на „възродителния процес“, осъществен от тоталитарната комунистическа върхушка начело с Тодор Живков, а репортер на desebg.com документира инициативата.

Както е известно при започване на насилствената акция за смяната на имената на турското малцинство в края на 1984 г. комунистическият режим отваря отново концлагера „Белене“, закрит през 1959 г., за да изолира в него без съд и присъди общо 517 противници на „възродителния процес“.

Групата бивши лагеристи от „Белене“ пристигна от Турция, за да подкрепи Сафие Юрдакул, дъщеря на техния събрат по съдба Алиш Ахмедов – учител от Разград, който също е бил сред изолираните в концлагера (починал през 1998 г.).

Сафие Юрдакул води съдебна битка срещу прокуратурата заради 30-годишното ѝ бездействие по делото срещу отговорните комунистически функционери, виновни за насилствената асимилация – призната от българския парламент след политическите промени у нас.

Тя вече спечели делото на първа съдебна инстанция, а разглеждането на казуса от Върховния касационен съд се състоя миналата седмица, като цялата група от бивши лагеристи, приятели на баща ѝ, засвидетелстваха подкрепата си с присъствие в съдебната зала по време на разглеждането на делото.

Групата не пропусна да посети „Белене“, придружена от екип на БНТ, която снима документален филм за Сафие Юрдакул.

Бившите лагеристи и наследници на вече починали лагеристи са обединени в Гражданската организация на концлагеристите, репресирани без съд и присъда и незаконно задържани в концлагера „Белене“.

До 2020 г. те пристигаха специално от Турция за годишните поклонения в памет на жертвите на режима на БКП, които се провеждаха на бившия Втори обект на остров Персин.

Там през 1949 г. комунистическото правителство създава най-големия концентрационен лагер за политическите си противници.

Заради тежката пандемия от ковид-19 през 2020 г. и 2021 г. годишните поклонения на „Белене“ не се състояха, а през тази години такова поклонение не бе организирано (по традиция поклоненията се извършват в края на месец май или в самото начало на месец юни).

Така бившите лагеристи от времето на „възродителния процес“ станаха първите жертви от три години насам, които се покланят в памет на хилядите свои събратя от различен социален произход, партийна принадлежност и вероизповедание, които са преминали през „Белене“ или са намерили смъртта си в концлагера.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов