|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов: Урокът от прехода в Източна Европа е – не чакайте, а се справете с миналото ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Декември 2011 18:38

Урокът за справяне с наследството на комунизма, който страните от Източна Европа научиха, е: не чакайте, а се справете с него. Това послание отправи министърът на външните работи Николай Младенов към участниците в международната конференция „Справедливост в прехода” – как страните от Близкият Изток и Северна Африка да осмислят своето минало.

Форумът е организиран от инициативата Sofia platform и Министерството на външните работи и събра в хотел „Шератон” дипломати, политици, експерти от страните от бившия Източен Блок, както и различни представители на Тунис, Египет, Либия, Сирия, Йемен.

Министър Младенов отбеляза, че в България продължава да съществува проблем с отношението към комунистическото минало, както и че дори днес не се провежда необходимият дебат за пълното прочитане на истината за комунистическия режим.

Той посочи някои законодателни инициативи предприети в началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация, сред които и реституцията, но много други въпроси, свързани с 45-годишното управление на БКП са останали нерешени.

„Ние научихме, че колкото по-дълго се отлагат въпросите с минало, толкова по-болезнено е решаването им. Колкото по дълго се държат архивите затворени, толкова по-трудно е помирението”, заяви Младенов. .

По думите му конференцията е инициирана, не за да каже как да се справят на страните от Северна Африка, преживели революции през 2011 г. и последвалите ги страни от Близкия Изток, а да се сподели опит и да се извлекат полезни уроци.

Министър-председателят Бойко Борисов, който приветства конференцията, отбеляза, че опитът на страните от Източна Европа, включително и грешките, могат да бъдат от ползва на държавите, тръгващи по пътя на демокрацията в Северна Африка и арабския свят.

„От дистанцията на времето днес може да кажем, че реформите в България бяха забавени или не се случиха, като съдебната реформа или реформата в образованието и това са грешки, които струват скъпо”, каза Борисов.

Според него правилният път е осмисляне на близкото минало. Той подчерта, че жертвите на комунизма са забравени, палачите са оневинени, а обществото е загубило усещането за справедливост и честност.


Очаквайте публикуването на части от изказванията на различни участници в конференцията.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов