|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сбогом, братушки: С концерт започва дарителска кампания за филм за съветизацията на България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 23 Май 2021 13:26

alt

 

Фондация „Истина и памет“ организира благотворителен концерт в подкрепа на идеята за заснемане на документален филм за съветизацията на България.

Концертът-бенефис  „Сбогом , братушки“ ще се състои на 4 юни 2021 г., петък, от 20 ч. в Общински Културен Институт  „Красно село“ в София (бул. „Цар Борис III №41).

С инициативата се стартира кампания за набиране на средства за създаването на документална лента с работното заглавие: „Съветизацията на България“.

„Още в Руската империя се мисли за България като за задунайска губерния, но след 1944 г., когато е окупирана от Червената армия, страната ни е управлявана на всяко едно ниво като автономен регион  на Съветския съюз. След 1944 г. комунистическата власт служи не на българската държава и общество, а на своите господари в Кремъл, от чието име фактически управлява“, заявява проф. Евелина Келбечева, инициатор и организатор на събитието.

С Деветосептемврийския преврат БКП влиза във властта с помощта на окупиралата България съветска армия. Част от нея остава у нас до края на 1947 г., когато е ликвидирана и последната политическа опозиция.

Страната плаща за тази окупация над 23 милиарда лева, което – заедно с участието във финалната фаза на войната – води до най-голямата икономическа и стопанска криза в новата ни история.

БКП е оръдието на Кремъл за съветизацията на страната, която продължава през целия период от 1944 г. до 1989 г. Така се променя завинаги историческата логика на българската държавност и културната тъкан на българското общество.

„Не трябва да се забравя, че БКП е извършила не едно национално предателство. С насилствената македонизация на Пиринския край през 1946 г., съгласувана с Москва, тайно се подготвя  предаването на този край към Титова Югославия. Това обаче, което последва с предложенията през 1963 г. и през 1973 г. за превръщане на България в 16-та съветска република, е върхът на националното предателство, което БКП прави“, допълва историкът.

В благотворителния концерт на 4 юни тази година ще участват:

 • Росена и Ая Екимови
 • Християн Радоев (тромпет)
 • Милчо Благоев (тромпет)
 • Снежана Абрашева (пиано)
 • Eвгени Ноев, (Софийски солисти) с Татяна Майони
 • Дует „ША-ША“
 • Виктория Петрова и Васил Дипчиков (Балет „Арабеск“)
 • Симеон Германов (Дедо Мони)
 • Ангел Ангелов-Джендема
 • Ния Петрова
 • Стоян Михалев
 • Христо Ламбрев  (група „Сигнал“)
 • Група „Хоризонт“
 • Мирослава Кацарова с Иван Гърбачев
 • Със специалното видео участие на Васко Кръпката
 • Инсталация: Кристиан Бакалов

Дарения могат да се направят и на банкова сметка на фондация „Истина и памет“ в Юробанк България АД:
IBAN: BG87BPBI79401082813401
BIC: BPBIBGSF
Основание за превод: Дарение за документален филм „Съветизацията на България“.

Фондация „Истина и памет” е неправителствена организация, основана от журналиста Христо Христов и регистрирана от съда в обществена полза през март 2016 г.

Членове на Управителния ѝ съвет са проф. Евелина Келбечева – историк от Американския университет в Благоевград и инициатор на гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими в училище, адвокат Александър Кашъмов – ръководител на правия екип на фондация „Програма достъп до информация”, Георги Михайлов – историк, изследовател, основател на сайта desehistory.com и Христо Христов – разследващ журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com.

Целта на фондацията е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало и предаването на знанието за него на следващите поколения. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов