|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българската съпротива срещу комунизма стигна до сърцето на Европа ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Януари 2011 00:15

През 2010 г. една сериозна група от над 20 различни представители на българското общество, преживели целия спектър на репресии на комунистическия режим, се озова в Европейския парламент. На 17 ноември 2010 г., точно 21 години след оттеглянето на Живков на 10 ноември 1989 г. тези сънародници, които олицетворяваха забравените герои на съпротивата срещу управлението на БКП, се докоснаха до обетованата земя на онези свободна Европа, за която няколко милиона българи можеха само да мечтаят преди повече от две десетилетия.

.

 

Хората, преживели репресиите на комунизма, събрани от всички краища на България бяха пристигнали в Брюксел, за да разкажат за преживяното в Европейския парламент. Въпреки, че страната ни е член на Европейския съюз от 2007 г. появата на тази разнородна по съдби група репресирани, се участничка в първата по рода си подобна инициатива в Европейския парламент. Инициатива организираната от Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, под заглавието „Изстраданата европейска мечта на България – 1944-1989”.

За незавършения обществен дебат

„Особеност на българския преход беше, че той се организира от самата комунистическа номенклатура, дирижирана от структурите на Държавна сигурност. Поради това в българското общество не е завършен дебатът относно най-новата ни история след Втората световна война”, написа евродепутатът в обръщението си като организатор на конференцията. Според него Дебатът за миналото е засенчван и замразяван от носталгията по репресивната диктатура, мотивирана от наследниците й. Затова и в България няма постигнат обществен консенсус, а жертвите на комунизма са често забравяни. По думите му това е и причината българската съпротива срещу комунизма да е слабо известна в Европа.

Как се заражда идеята за конференция

Месеци преди за България да се говори в Европейския парламент за съпротивата й по време на комунизма, към евродепутата Андрей Ковачев се обръщат бивши лагеристи от Белене с молба за съдействие за организирането на изложба на техни картини, свързани с миналото. Един от тях е Крум Хорозов, прекарал 11 години в комунистическите затвори. Идеята за изложба обаче прераства в по-мащабно представяне на българското противодействие срещу налагането на комунистическия режим.
„Целта на конференцията е с нея да запознаем европейската общественост със съпротивата на българите при комунизма, както и реакцията на режима спрямо дисидентите и инакомислещите”, обясни Андрей Ковачев. Той допълни, че форумът е организиран да се засвидетелства уважението към хората, пострадали от репресиите на БКП.

Да запазим паметта

Значението на подобни инициативи беше разшифровано в силното слово, с което председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол, произнесе. В него той подчерта: 

 „Тази среща, дами и господа, има и следната цел: тя ни подстрекава и задължава да запазим паметта. Подстрекава ни никога да не забравяме тоталитарния ужас, който разклати света през 20-ти век. Намесвайки се чак до интимната сфера на мисълта, налагайки на всички граждани членуването в една принудителна идеология, тоталитарните режими са подчинили действителността на човека, въпреки всяка неговата съпротива.

Извън тези идеологии нямаше нищо друго! В тяхно име, тоталитарните владетели  без колебание избиха десетки милиони мъже и жени, очертавайки така един ужасяващ век. Нямаме правото да забравяме. Ако някога позволим на паметта да изчезне, това би означавало да дадем право на всички насилия. Трябва да си припомняме безспирно историческата истина - истината, която е против всички измами.”

Българската съпротива срещу комунизма

В центъра вниманието на изпълнената с евродепутати и гости на Европейския парламент зала попаднаха дошлите от всички краища на България преживели репресиите на комунистическия режим земеделци, горяни, български турци, преследвани по време на „възродителния” процес.  Те представиха своите свидетелства за съпротивата срещу репресиите на БКП. Жертвите, преминали през лагери и затвори, някои от които и със смъртни присъди, в емоционални послания разказаха пред евродепутати и гости на ЕП своите драматични съдби.

Сред тях бяха осъденият на смърт през 50-те години Георги Саръиванов, Фреди Фосколо, осъден на 15 години затвор през 1966 г. за разпространяване на позиви, призоваващи за демократични промени и приобщаване към свободна Европа, Сабри Искендер, арестуван през 1985 г. при "възродителния" процес и въдворен в Белене. В дискусията участие взеха и редица други репресирани, сред които Добрин Радин, Петко Огойски, Зейнеп Ибрахимова, Иван Николов, Васил Къдринов, Линяна Радева и други.

В конференцията взеха участие историците Михаил Груев и Момчил Методиев, председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов, Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата и Христо Христов, разследващ журналист.

Пред залата на конференцията беше представена изложба на рисунки на лагериста Крум Хорозов, а художникът Костадин Събев, прекарал повече от 4 години в лагера Белене, показа сбирката си от портрети на горяни, чието движение оказва най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическия режим от страните в Източна Европа.

Репресираните се обединиха около мнението, че истината за комунизма трябва да влезе в учебниците по история в училищата и да се изучава в университетите.

Йежи Бузек: България има важно роля в съпротивата срещу тоталитаризма

Конференцията беше приветствена от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. „Ако европейците знаеха какво е ставало в България в периода 1944-1989 г. нямаше да е вярно, че тя е най-сервилният съветски сателит, а че е имала важна роля в съпротивата срещу тоталитаризма", посочи той в емоционална реч. Бузек подчерта, че никога не бива да се забравя, че комунизмът не е просъществувал в резултат на подкрепа, а благодарение на насилието.

Инициативата получи широк отзвук, и спокойно може да се определи като инициативата на 2010 г., свързана с комунистическото минало. Организаторът й Андрей Ковачев заяви, че ангажираността му с темата няма да се изчерпи с този форум и това няма да е еднократен акт. Продължението на конференцията ще бъде през 2011 г. в София, където онова, което българското общество не можа да чуе и види от форума в Европейския парламент през ноември 2010 г., ще събрано и представено в книга.

 

Коментари 

 
+2 #14 Бай Благой 2011-03-31 11:33
А защо някои хора бяха извадени от "сериозната група представители на обществото"?
Радвайте се на другарите Ковачев, Бузек и Музек и чакайте някога ДС да пусне кокала...


bezlogo.com/.../...
 
 
0 #13 Христо Христов 2011-02-27 20:58
За тримата български водещи дисиденти сте прав. Всъщност архивните документи на ДС, които съм цитирал пространно в книгата ми "Убийте "Скитник" по отношение на политическата емиграция, показват, че Георги Марков, Петър Семерджиев и Владимир Костов действително са били главните цели на ДС.
Сега, да ви кажа честно не ми е представлявал интерес въпросът дали между Семерджиев и Костов има момент на някакви лична неприязън или кой на кого се е засегнал. Говорил съм и с двамата (със Семерджиев задочно) преди да публикувам книгата за убийството на Георги Марков. И от двамата съм в отлични впечатления. Колкого до т. нар. полицейско досие на Петър Семерджиев, убеден съм, че това е част от пропагандата срещу него. Тя се поддържаше до 2005 г. от такива лица като Бончо Асенов. Разработката срещу Петър Семерджиев на ПГУ и операция "ИНФЕКЦИЯ" обаче опровергават напълно твърденията, че е бил агент на полицията. И накрая, да не пропусна, благодаря на Светлин за интереса към темата, за постоянството и осведомеността, която проявява.
 
 
0 #12 светлин 2011-02-27 19:33
Г-н Христов,без никаква доза упрек към Вас,но българската антикомунистиче ска емиграция се състоеше само от трима силни пишещи-писател(историк ) в лицето на Петър Семерджиев,писа тел в лицето на Георги Марков и журналист-публицист в лицето на Владимир Костов. Това беше ударната тройка срещу комунистическат а сган. Имаше още една дузина пишещи и говорещи,но тяхното ниво беше спомагателно,до пълващо. Не може всички да са еднакви,нали . Предполагам,че П. Семрджиев е останал обиден на Костов,който направи коментар по Св. Европа за него по отношение на евентуалното му "агентурно минало" в полицията преди Девети(което е дори похвално,ако е вярно). На основание на уж намерени полицейски архиви. Въпреки че коментара беше добронамерен към П.С.самото споменаване на псевдонима "Фаркас" може да е довело до косвеното убеждение на П.С.,че Костов нарочно е провокирал този коментар. По приципа на брата и сестрата,нали се сещате. Ако е така,аз знам причината,тя е елементарна. Но от друга страна,учудващо е защо Вие не се опитахте да разберете това,особено при посещението Ви при П. Серджиев,лека му пръст,малко преди да се помине. Разбира се,може да не сте се сетил или не Ви е било удобно,но все пак,това си остава загадка. И тримата са изключително достойни хора и направиха всичко,което беше по силите им за да прогледнат българиоте,уви-не прогледнаха. Вие полагате също много усилия в тази посока,но резултатите отново са скромни,не иска нашия народец,не иска истината,не иска справедливостта ,не иска човещина. И се чудя какво правят толкоз хора пред паметниците на Левски и Ботев. Не трябва никой да минава там.Може ли да се влезе в личен контакт с Вас.
 
 
0 #11 Христо Христов 2011-02-26 19:25
Да, Светлин, в книгата ми "Убийте "Скитник" Петър Семерджиев се отнася с недоверие към Владимир Костов. А на въпроса ви защо бих могъл да кажа, че най-вероятно е имал някакви основания да се съмнява. Какви обаче са били тези основания не знам, защото Владимир Костов не е бил обект на нашите разговори. Интересът ми е бил насочен към самия Семерджиев и това, което той знаеше за две основни фигури в документалните ми изследвания - Георги Марков и Тодор Жвиков.
 
 
0 #10 светлин 2011-02-26 17:22
Г-н Христов,явно не съм бил достатъчно конкретен. Помолих Ви за отговор на въпроса,защо Петър Семерджиев проявява негативно отношение към Владимир Костов. Това го има в една от Вашите книги.
 
 
0 #9 светлин 2011-02-26 17:15
Добре,благодаря за препоръката. Разбирам че всичко почва трудно,но важното че почва. Желая Ви успех. Не би ли било възможно,темите вдясно на страницата да са рзлични по развитие,защото каквото се пише по първата,после се намира в другите.
 
 
+1 #8 Христо Христов 2011-02-25 21:48
Оставам с впечатлението, че вие, драги Светлин, не сте обърнал достатъчно внимание на кредото ми. Там нещата са описани от ясно по-ясно. Все пак имайте търпение, сайтът е на по-малко от месец и не всички рубрики са запълнени. Мисля, че никой друг от хората, които проучват репресивния апарат на ДС, не е изразил толкова ясно връзките - Москва-върхушна на БКП-ДС. Вижте за пример началото на историята на ПГУ, публикувана в сайта. Така ще бъде и с останалите структури на ДС. А ако искате индивидуално да отидете по-напраде ползвайте DVD изданието на документалния сборник на комисията по досиетата "Държавна сигурност - структура и основни документи", в който съм съставител. Там връзките, които държите да бъдат на показ са ясно показани.
 
 
0 #7 светлин 2011-02-25 21:28
Г-н Христов,оставам с впечатление,че не искате да отговорите на въпроса ми,моля Ви за потвърждение,за да не Ви досаждам повече. Сайта може да се подобри ,при условие,че се формират целите му. ДС е основен предмет на дискусии,но в комунистическат а наглост има и други фактори. По този въпрос трябва задълбочено да се помисли. ДС е само техническия изпълнител на всеобщата комунистическа гадост,тя е междинно звено между палачи и жертви. Книгите Ви доказват това напълно обективно. Трябва да има тема,примерно названа "Какво всъшност е ДС и кой е имал нужда от нея"
 
 
0 #6 Христо Христов 2011-02-25 00:03
Радвам се, че моят колега от някогашния екип на в. "Демокрация" Иво Жейнов веднага се включи във форума. Ще очаквам мнения и идеи как сайтът да стане още по-полезен за хората, които се интересуват от темите в него.
 
 
0 #5 Burda 2011-02-24 23:10
ДС е като детски ясли пред Щази. Там хората работили в СС преминават бързо към Щази. Разбира се, най-очебийните и висши служители са си загубили работата.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов