|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
При соца: Като стана председател на българския футбол искам да създам мафия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Юли 2020 16:42

alt

 

През последните дни у нас отново се заговори за уредени мачове и корупция в българския футбол. Сайтът desebg.com припомня, че коренът на тази корупция се крие още във времето на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия, когато режимът е знаел за различни корупционни практики, но ги е прикривал.

За корупцията през последеното десетилетие на „развития социализъм” свидетелстват множество документи в архивите на Държавна сигурност, част от които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват извадки от сводки на ДС, документирали различни корупционни случаи във футбола в периода 1983-1984 г.

Някои от тях са придобити в резултат на подслушани телефонни разговори, други от донесения на агенти във футболните среди в страната, а също така и от получени анонимни сигнали.

Картината в българския футбол тогава е обобщена в заявление на футболен деятел (имената на конкретните лица, забъркани в корупция, са заличени в документите от Комисията по досиетата, б.а), който мечтаел за следното:

„Аз като стана председател на Българската федерация по футбол искам да създам „мафия”. Да се оградя с хора, които ще ми помагат да провеждам първенството,  както си искам”.

От документите на ДС още се разбира, че футболист (името е заличено) е казал, че няма да се „хвърля” срещу „Левски” и желае да загуби с 1:0 без да му се вдигали картони.

Футболен деятел от Русе пък разговарял за уредени мачове със секретар на Окръжния комитет на БКП в дунавския град, отбелязвайки, че „досега се е измъквал без да се натопи”. „И ти си чист и те доволни”, отговорил събеседникът му.

ДС засича обаждане на съдия, който казал на свой познат, че на мача „Тракия” – Пловдив и „Левски-Спартак” „всичко минало миролюбиво и двата отбора са държали на думата си”.

Намесено е името и на Иван Вуцов, от когото футболен деятел от Сливен искал да го подкрепи пред друг функционер. В разговора става дума и за „хубав подарък”, за който е изказана благодарност.

ДС е засякла и разговор между футболни лица по повод предстоящ мач между ЖСК „Спартак” – Варна и ЦСКА. В разговора единият от участниците съобщава, че е „взел и достатъчно стимулиращи средства за футболистите”.

В друг подслушан разговор от ДС пък става въпрос за уговорка на час с участието на отбора от Димитровград, който не е трябвало да бъде ощетен по „заповед от най-високо място”.

Ревизиите, които се правили на Българската футболна федерация (по-късно Български футболен съюз), всъщност са прикривали доста нередности.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов