|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Община Ловеч стартира акция по събирането на документи, снимки и предмети за комунистическия концлагер „Слънчев бряг“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 25 Юни 2020 18:28

alt

 

Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани със съществуването на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 – 1962) край града, съобщи днес пресцентърът на общината.

Идеята на администрацията е да бъдат събрани интересни предмети (съдове, инструменти, дрехи), снимки, писма и др., които са били ползвани от лагеристите или от охраната. Особено ценни ще са евентуално запазени фотографии от това време, запечатали както хора, така и местността.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, филмови и видеоматериали от първите години след промяната през 1989 г.

Специално се апелира към младите хора – споделете наследеното от своите възрастни роднини, дядовци и баби! Поради травматичния елемент мнозина избягват да се връщат назад, но историята трябва да бъде съхранена. Така че участвайте в акцията, дори да е анонимно!

Намерението на местната администрация е да събере тези артефакти и да ги съхрани чрез Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция.

Желаещите могат да дарят или да предоставят за временно ползване  своите експонати. Приемат се както оригинали, така копия на хартиен или дигитален носител.

„Слънчев бряг“ е  концлагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. В документите на МВР-ДС фигурира като обект 0789 „Трудовата група”.

Известен е още като „лагерът на смъртта“ или „Слънчев бряг”. Намира се на около 3 км от Ловеч в посока Троян. За него отгавяра тогавашният зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, един от двамата най-доверени фигури на Тодор Живков в МВР-ДС (другият е първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов).

Следствието за убийствата в лагера през 1990 г. на Военната прокуратурата на въоръжените сили установява, че през лагера са преминали около 1500 души, като най-малко 151 от тях намират смъртта си в него.

Експонатите могат да се предоставят в Община Ловеч по следните начини:

  • по пощата или с куриер  на адрес 5500, Ловеч, ул. „Търговска 22“;
  • лично да направят дарение по темата всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч., в отдел „Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол" на общината, тел. 068 688315;
  • да се изпратят на email: kmet@lovech.bg или info@lovech.bg.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов