|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кметът на Ловеч и граждани почетоха жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 06 Юни 2020 13:46

alt

 

На Черешова Задушница кметът на Ловеч Корнелия Маринова по нейна инициатива заедно с репресирани, наследници на жертви на комунизма и граждани почетоха паметта на жертвите на концлагера „Слънчев бряг” и поднесоха пред паметната плоча венци и цветя.

Днешното събитие премина при спазване на санитарните мерки с ограничен брой участници, като бе излъчвано на живо във Фейсбук – профилите на общината.

Панихида за жертвите отслужи отец Петър от село Малиново, който проникновено отбеляза, че падналият в началото кратък дъжд – това са сълзите на жертвите. „Господ щедро възнаграждава всеки, който отдава дължимото на своите покойници“, отбеляза свещеникът.

„По традиция поклонението се провежда през месец март, но заради коронавируса тази година то бе отменено. Днес за Православната църква е денят за почит към мъртвите и за това решихме макар и с два месеца закъснение да се преклоним пред невинните жертви на червения терор”, заяви кметът Корнелия Маринова по време на поклонението на каменна кариера на бившия лагер, създаден тайно от МВР-ДС със съгласието на  Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г.

 

alt

 

„Тук, до отец Петър, който отслужи заупокойна литургия, зее една страшна яма в земята, изкопана с ръцете на лагерниците, тя е техният символичен гроб. Когато на Черешова Задушница край нас тук прелитат птици, символично прелитат душите на страдалците за демокрация и свобода. Имаме усещането, че жертвите са с нас”, каза още в словото си пред зловещата каменна кариера Корнелия Маринова.  

Тя припомни думи на Александър Солженицин, който описва съветския ГУЛАГ.

„Нашите комунистически лагери са по-малки по размери, но не отстъпват по жестокост. Опитват се да ни внушават да не гледаме в миналото, защото който гледал там ослепявал с едното окото. Но Солженицин предупреждава, че който не гледа в миналото, ослепява и с двете очите, а ние еднакво добре трябва да виждаме в миналото и в настоящето и в бъдещето, Поклон пред жертвите! Амин!”, заключи кметът на Ловеч.

По идея на Корнелия Маринова предстои изграждане на параклис в тяхна памет.

 

alt

 

„Днес трябва да споменем и хилядите затворници, загинали на остров Белене“, заяви по време на поклонението Витлеем Илиев  от БЗНС – Ловеч.

На панихидата присъстваха местни политици, общински съветници, граждани, хора на изкуството, сред които и известният актьор Филип Трифонов и неговият син Мартин Трифонов, който е скулптор.   Всички с едноминутно мълчание почетоха паметта на жертвите.

Първото шествие поклонение в памет на жертвите в кариерата на лагера „Слънчев бряг” се провежда преди 31 години, когато за първи път се заговаря за зверствата на комунистическия режим. То е организирано от местния СДС.

 

alt

 

Лагерът край Ловеч е съществувал в периода 1959-1962 г., а в него намират смъртта си най-малко151 души политически противници на БКП.

През март 2020 г., когато стана ясно, че заради комунистическия китайски вирус традиционното поклонение в памет на жертвите на концлагера край Ловеч няма да може да се проведе, фондация „Истина и памет” създаде специална страница за събитието във Фейсбук, където виртуално бяха почетени жертвите на лагера „Слънчев бряг”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов