|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да почетем жертвите на комунистическия режим в концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Май 2020 08:03

alt

 

Нека да не забравяме и да почетем паметта на жертвите на най-големия концлагер за политическите противници на тоталитарното управление на БКП – „Белене”!

С този призив фондация „Истина и памет” създаде виртуална група във Фейсбук за отбелязване на годишното честване на жертвите на „Белене” (виж линк към групата – ТУК).

Традиционно от 1990 г. всяка година граждани от цялата страна се събират в края на месец май на мястото на т. нар. Втори обект на остров Персин на Дунава град гр. Белене, където през 1949 г. със секретно решение комунистическото правителство начело с Георги Димитров създава концлагера „Белене”, който в различни периоди на отваряне и затваряне просъществува до 1987 г.

Тази година от фондация „Остров Белене”, която се грижи за паметното място, бяха определили дата за честване 16 май, но заради усложнената епидемиологична ситуация с пандемията от китайския комунистически вирус събитието бе отложено за неопределено време.

Това обаче не пречи да се поклоним макар и виртуално на жертвите на ада край Белене, през който според най-подробното изследване на Борислав Скочев за лагера са преминали най-малко 15 000 души.

„Нека тази година, въпреки ограниченията на пандемията от китайския комунистически вирус отново в края на месец май почетем жертвите в тази група във Фейсбук със спомени, коментари, снимки, споделени мисли”, призовават от фондация „Истина и памет”.

Неправителствената организация, основана през 2016 г. от журналиста Христо Христов, която работи за преосмисляне на комунистическото минало, и в която влизат историците проф. Евелина Келбечева и Георги Михайлов, както и юриста Александър Кашъмов, създаде подобна инициатива тази година и за почитане на жертвите на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч, където традиционното поклонение през март 2020 г. също беше отложено за неопределено време заради пандемията. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов