|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ясни са имената на съветските войници, починали в Бургас след препиване с метилов спирт през 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Декември 2019 15:01

alt

 

В Бургас бяха поставени плочи с имената на съветските войници, починали в резултат на смъртоносно препиване с метилов спирт в началото на съветската окупация на България през септември 1944 г.

Плочите с имената са поставени до надгробния знак в парк „Изгрев“, южно от параклиса „Св. Троица“ в морския град – място, където преди десетилетия са се намирали старите бургаски гробища. Надгробният знак е поставен по време на комунистическия режим и указва, че това е мястото, където са „погребани съветските войни, починали в гр. Бургас”.

Както desebg.com писа неотдавна зад анонимната строителна дейност край паметния знак всъщност стои Руската Федерация в лицето на почетния ѝ консул в Бургас.

Тя е представяна като дело на инициативен комитет на наследниците на съветските войници, а средствата за строителната дейност, както и новите плочи са платени от „Лукойл”.

От пресцентърът на община Бургас пък обявиха, че не ставало въпрос за изграждане на нов паметник, а добавяне на елементи към съществуващия и не било необходимо разрешение. Проектът бил видял от художника на общината.

„Познавам много добре и процедурата за поставяне на паметни плочи. В качеството ми на частно лице или като на председател на Съюза на художниците в продължение на доста години, аз съм участвал в поставянето на 7 паметни плочи. Процедурата е много дълга, много тежка, тя рестриктивна, консервативна, в което няма нищо лошо, стига да се спазва. Не би трябвало с някакви си телефонни позвънявания и „видял го художника на общината“ да се прескачат всичките тези процедури“, коментира пред „Десант” действията на общината бургаският художник и историограф Митко Иванов, който в свое изследване осветли мистерията около смъртта на смъртоносно натровилите се с метилов спирт съветски войници през 1944 г. (виж подробностите – ТУК).

По думите му има конфликт на интереси във факта, че художникът на общината Николай Дубаров е едновременно експертно лице, одобрило този проект, и негов изпълнител.

Позовавайки се на различни източници, включително и руски, Митко Иванов установи, че от метиловия спирт, намерен в цистерна,  са пили няколко стотин съветски войници в дните след съветската окупация на България през септември 1944 г. От тях около 200 са потърсили медицинска помощ, 150 са били в много тежко състояние, 42 за починали, а други 8 са ослепели в резултат от препиването.

Прави впечатление, че имената на наскоро поставените плочи от двете страни на надгробният знак съдържат общо 44 имена на съветски войници, изписани на руски, тоест с два повече от известната досега цифра от 42 загинали при алкохолния инцидент през 1944 г.

Пред „Десант” историографът Митко Иванов предположи, че може да става въпрос за съветски военнослужещи, които са участвали в мародерства или изнасилвания, които са били наказани за действията си.

Както е известно при окупацията на България от СССР през септември 1944 г. съветската армия не дава нито една жертва във военни действия, тъй като такива не са водени, поради факта, че още преди нахлуването на армиите на Трети украински фронт в страната българското правителство на Константин Муравиев дава нареждане на българската войска да не оказва съпротива срещу окупаторите.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов