|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Какво се замисля до паметната плоча на починалите след препиване с метилов спирт съветски войници в Бургас ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Декември 2019 11:33

alt

 

До паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. някой започва да извършва анонимни строителни дейност.

За това алармира с писмо до desebg.com добросъвестен читател от Бургас (той пожела името му да бъде посочено, но по преценка на  сайта от съображения за сигурност desebg.com запазва името на източника). Както е известно в парк „Изгрев“ в Бургас, южно от параклиса „Св. Троица“, се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака.

Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“ (вижте подробности за масовото самоубийствено натравяне с метилов спирт на съветските войници преди 75 години в публикацията на историографа Митко Иванов – ТУК). В писмото до desebg.com читателят посочва:

„Поводът да ви пиша е, че се извършва нова руско-хибридна провокация. Върху паметника, издигнат от безродните комуняги за възхвала на самоотровилите се с метилов алкохол окупатори, наречени освободители, тихомълком се извършва интервенция, без обществеността да е наясно за това.

На 4.12.2019 г. минавайки от там видях, че от двете страни на т.нар. паметник е монтиран кофраж и в него е поставена арматура, а на 5.12.2019 г. (в рамките на 24 часа) вече бетонът е излят. Няма табела с име на строител, поръчител и пр., както се прави в последно време.

Тъй като в непосредствена близост има строителен обект, потърсих информация – никой нищо не знае, не е чул и не е видял. Най-вероятно нещата ще се окажат – „ами руснаците платиха“.

Според наблюдателния жител на Бургас най-вероятно издигнатите постаменти ще послужат за монтиране на паметни плочи с имена на „освободители“.

„Не е ясно дали местната власт има нещо общо с това или отново „братушките“ са взели инициативата с мълчаливото одобрение на кмета (и заместник-председател на ГЕРБ) Димитър Николов”, пише още читателят.

Той припомня, че точно преди година кметът е погазил закона, като не е изпълнил решението на Общинския съвет за премахване на паметна плоча с имената на шумкари-терористи на входа на механотехникума в Бургас.

„Паметниците на окупаторите, вместо да се премахват, се разширяват и благоустрояват, никой нищо не знае и не е видял. Руснаците и техните български съучастници строят паметници, а властта се прави на умряла лисица”, завършва писмото си читателят от Бургас с будна гражданска съвест.

 

alt

 

Случайно или не анонимната строителна интервенция край паметната плоча на самоотровилите се с метилов спирт съветски войници в Бургас, които са и единствените „жертви” при „освобождаването” на България при съветската окупация през 1944 г., съвпада с руската инициатива „Шепа пръст”.

На 3 декември 2019 г. в страницата във Фейсбук на Руската федерация в София беше публикувано съобщение, че „в навечерието на 75-ата годишнина от победата в Великата Отечествена война 1941-1945 г. в Руската Федерация се реализира международна акция „Шепа пръст”, посветена на увековечаване на съветски войници, загинали на територията на Русия и чужди държави”.

Тогава е проведена церемония по символично вземане шепа пръст близо до паметника-костница на съветските воини в кв. „Лозенец” в столицата. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов