|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изложбата за жертвите на концлагера „Белене” ще привлича посетители в Хасково през целия септември ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 18 Септември 2019 21:08

alt
През целия месец септември изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще привлича посетители в гр. Хасково.

Тя беше открита там при отлична организация в началото на месеца (4 септември 2019 г.) по покана на Регионалния исторически музей – Хасково в рамките на инициатива на културната институция – кръгла маса „Разкази от концлагера”.

Събитието, първо по рода си в Хасково, събра граждани от различни поколения, които дебатираха различни аспекти на комунистическия режим, както и на причините за неосъществената декомунизация в страната.

Инициативата бе открита от директора на РИМ Хасково Пенко Добрев. Той предостави думата на журналиста Христо Христов, който разказа за идеята да се направи такава пътуваща изложба.

Той е автор на самата изложба, а фондацията е една от трите неправителствени организации заедно с фондация „Остров Белене” и на Културен център „Евгений Босилков – Белене”, които стоят зад създаването на изложбата.

 

alt

 

Пътуващата изложба представя на 18 пана случилото се в най-големия концентрационен концлагер за политически противници на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

С различни прекъсвания лагерът просъществува в периода 1949-1987 г., като там за последно са изолирани над 500 български граждани от турски произход след началото на „възродителния процес” през 1985 г.

Пътуващата изложба вече е обиколила над 15 града в страната, както и е гостувала в Чикаго, САЩ.

Христов отбеляза, че политическите лагеристи в „Белене” са образец за поведение в тежки години на изпитание, когато са успели не само да съхранят своя човешки образ в ада на комунистическия лагер, но и да защитят своите възгледи, вяра, морал и добродетели.

Чрез разказите на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за живота в концлагера.

След откриването на изложбата последва кръгла маса „Разкази от концлагера”, където водеща на дискусията бе д-р Веселина Узунова, уредник в отдел „Най-нова история на България” в музея кръгла маса.

Как се е оцелявало в „Белене” сподели пред присъстващите земеделецът Георги Пинчев – единственият жив лагерист в най-големия политически лагер от Хасковско.

 

alt

 

В последвалата дискусия наследници на лагеристи споделиха страха и постоянните репресии, под които да подлагани по време на комунистическия режим.

В дискусията бе повдигната и темата за опита в някои от новите учебници по история за 10 клас да бъдат подменени основни факти за комунистическия режим, а други спестени или манипулирани.

Не на последно място присъстващите споделиха мнения и позиции за причините за неосъществената декомунизация в България. От РИМ Хасково обявиха, че започват да събират данни за свои съграждани или такива в областта, които са преминали през комунистическите репресии.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов