|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Наградиха политически затворник при комунизма и ветеран от Втората световна война ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Октомври 2018 07:48

alt
Министерството на отбраната награди в четвъртък (4 октомври 2018 г.) полковника от запаса Дянко Марков за заслуги към отбраната на страната, активна социална и военно-родолюбива дейност.

Летецът ветеран от Втората световна война, който е и политически затворник по време на комунизма, получи награден знак „За достойнство и чест“ за офицери, който му беше връчен на тържествена церемония в Централния военен клуб от Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната.

Дянко Марков бе отличен точно на неговата 96-годишнина. Той е роден на 4 октомври 1922 г. в Плевен. Майка му е гимназиална учителка, а баща му е адвокат, който на 60-годишна възраст е убит без съд и присъда от комунистите веднага след 9 септември 1944 г.

Дянко Марков завършва Военното на Негово Величество училище. Произведен е в чин подпоручик на 3 март 1944 г. Участва в заключителната фаза от Втората световна война като летец-бомбардировач от 5-и въздушен полк и участва в боевете срещу Германия. Награден с орден „За храброст”.

През август 1948 г. е осъден в процеса срещу т. нар. Втори легионерски център, по който присъди получават над 70 души.

През 1948-1952 г. е политически затворник. След като излиза от затвора работи като строителен работник, миньор, стругар и оркестрант.

След 10 ноември 1989 г. е избран за народен представител от Български демократически форум (БДФ) в СДС в 37-о и 38-то Народно събрание. Бил е председател на БДФ, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, главен редактор на списание „Един завет” и на вестник „Истина”. Дългогодишен организационен секретар е на съюз „Истина”.

Изключителен оратор, той е автор е на множество статии и книги и е активен участник в обществения живот. В своите мемоари „Свидетелствам под клетва” той описва мъченията, приложени от комунистическия режим срещу военните, определени като негови противници, след 9 септември 1944 г., на които е подложен и самия летец.

През юни 2018 г. той бе отличен с награда за цялостен принос към журналистиката на церемония, проведена отново във Военния клуб, на която присъстваха дипломати и журналисти от различни медии.


alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов