|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетени бяха безследно изчезналите и убити след 9-ти септември 1944 духовници от Софийска епархия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Септември 2018 17:03

alt
С отслужване на панихида и произнасяне на слово бяха почетени безследно изчезналите и убити след 9 септември 1944 г. правословни свещенослужители от Софийската епархия.

Поменът се състоя днес в църквата „Св. Неделя” в София, а службата в памет на православните духовници бе ръководена от Белоградчишкия епископ Поликарп и викарий на патриарха. В нея взеха участие над 20 свещеници.

Събитието е рядко за Българската православна църква, чието предишно и настоящо ръководство отбягва да почита жертвите на комунизма, въпреки че самата църква е дала няколко стотин такива, а атеистичната диктатура принизява и ограничава нейната роля и място в българското общество и държава до 1989 г.

 

alt

 

Инициативата е на Комисията по разкриване, установяване на безследно изчезнали, избити и репресирани свещенослужители на Софийска епархия.

Нейният председател отец Стефан – епархийски съветник, заяви пред desebg.com, че Комисията е сформирана в началото на тази година и до момента тя е събира информация и сведения за избити или безследно изчезнали след 9-ти септември 1944 г. духовници.

 

alt

 

Предстои в близко бъдеще събраните сведения и изводи на от Комисията да бъдат публично обявени. В нея влизат както духовници, така и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

alt

 

Една от най-големите в йерархията жертви на Софийската митрополия е архимандрит Ириней, неин протосингел в периода 1941-1944 г., който изчезва безследно около 23 септември 1944 г. (виж неговия портрет на сайта за жертвите на комунизма – ТУК). Датата на неговото арестуване – 20 септември 1944 г. – съвпада с отслужената панихида.

 

alt

 

По време на помена бяха прочетени имената на над 30 свещеници от Софийската епархия, които са били убити или безследно изчезнали след Деветосептемврийския преврат.

„Да се помолим за заупокоението на тези светли личности, на които се крепи нашата църква, които са устоите на нашия духовен, социален и политически живот”, заяви в своето слово след панихидата Белоградчишкият епископ Поликарп.

 

alt

 

Той посочи, че това време на терор никога не трябва да се повтаря. По думите му след като Комисията излезе с решение по установяването на фактите за безследно изчезналите и убитите по време на комунистическия режим свещенослужители от Софийската епархия ще бъде направено предложение до ръководството на БПЦ те да бъдат обявени за мъченици.

 

alt

 

На панихидата присъства актьорът Ириней Константинов, чийто чичо е безследно изчезналият архимандрит Ириней, на чието духовно име е кръстен, преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” начело с декана проф. д-р Александър Омарчевски, както и множество миряни.

 

alt

 

От събитието отсъстваха медии, освен фотограф и репортер на ПБЦ, както и от сайта desebg.com.

 

alt

 

 

 

 

 

Аудиозапис от панихидата в памет на безследно изчезналите и убитите свещенослужители от Софийската епархия и словото на Белоградчишкият епископ Поликарп | Източник: desebg.com.

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов