|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За драматичните съдби на жертвите на „Белене” с изложба и книга в Смолян ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Юни 2018 20:33

alt

Част от драматичните съдби на жертвите на най-големия лагер за политически противници на БКП – „Белене” стигнаха до гр. Смолян с пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Тя бе представена съвместно с Държавен архив – Смолян в изложбената залата на архива в града в петък (15 юни 2018 г.) пред граждани и общественици.

„Идеята за изложбата се роди на „Белене” като част от желанието на гражданското общество там да се изгради мемориал на жертвите”, заяви журналистът Христо Христов, който е един от инициаторите за създаването ѝ.

Паралелно с изложбата в Смолян бе представена и изключителното документално изследване на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987”.

Проф. Евелина Келбечева акцентира върху съпротивата на лагеристите и запазването на човешкия им образ в ада на Персин, създаден от комунистическия режим.

По здравословни причини Борислав Скочев не успя да присъства на представянето, но изпарти специално послание към гостите. В него се казва:

Уважаеми гости,

Благодаря ви за интереса към темата - концлагера "Белене"! Макар и само един от многото комунистически лагери, "Белене" представя историята на цялата насилствена транформация на българското общество и държава, картината на всички репресивни кампании от началото до края на комунистическия режим.

И това е така не само защото "Белене" функционира от 1949 до 1987 година почти без прекъсване, но и защото концентрационните лагери са "централна институция на организираната тоталитарна власт", както ги определя Хана Аренд.

Тя нарича нацистките и комунистическите концлагери "лаборатории, в които се проверява и потвърждава фундаменталното убеждение на тоталитаризма, че всичко е възможно". И действително, в историята на "Белене" виждаме как България беше поставена под съветски ботуш. Как се отнемаше земята и свободният труд на българина.

Как от българите се правеха "македонци", а от турците - "българи". Как се ликвидираше политическата и гражданската свобода, вярата, традицията - всичко, на което се опираше съпротивата срещу наредената от Москва съветизация.

Как комунистическата власт разкъсваше човешките връзки, като вербуваше и сееше недоверие, и дори опитваше да направи от родителите предатели на своите синове. Убеден, че всичко е в неговите възможности, тоталитарният режим опитваше да заличи дори следата на човешкото съществувание, погребвайки своите жертви в анонимни плитки гробове в пясъците на Беленските острови, отнемайки на техните близки правото на мъка и памет.

Днес продължават опитите да бъде наложено безпаметство, да бъде забравено Белене като място на концентрираното тоталитарно насилие, да бъде заличено от националната памет. Но вече вън от изкривената реалност на тоталитаризма и неговата репресия само от нас зависи това да не се случи.

Ето защо бих искал да благодаря на организаторите и домакините на това събитие и на проф. Евелина Келбечева и г-н Христо Христов, които представляват организаторите на изложбата!

Изложбата в Смолян може да бъде разгледана до 22 юни 2018 г.

До момента тя е показана в София, Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание, Белене и Казанлък.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов