|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Български студенти стъпиха в лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 15 Октомври 2017 14:52

alt
За първи път в историята след 10 ноември 1989 г. български студенти организирано посетиха „Белене” – най-големия комунистически лагер за политически противници на БКП по време на тоталитарното ѝ управление.

В събота, 14 октомври 2017 г., група от 20 студенти, 5 курс, от Университет по архитектура, строителство и геодезия, катедра „История и теория” се запознаха с история на лагера „Белене” на място, посещавайки Втори обект на остров Персин, където през 1949 г. със секретно решение на комунистическото правителство е създаден концлагерът.

През седмицата студентите със своите преподаватели са извършвали изследване на Дунавския лимес (границата Римската империя по река Дунав), но в събота са решили организирано да посетят мястото на бившия лагер, научи desebg.com.

 

alt

 

Посещението им в лагера е станало възможно благодарение на съдействие от фондация „Остров Белене” и от нейния представител Михаил Маринов.

На Втори обект студентите са придружени от завърналия се от Италия в гр. Белене в края на септември тази година отец Паоло Кортези. Енорийският католически свещеник беше принуден да напусне България през март 2017 г., след скандала с безуспешния опит да приюти сирийско семейство с официален статут на бежанци, получен от българската държава.

Свещеникът е разказал на студентите историята на лагера, както и превръщането на „Белене” в място за памет към жертвите на тоталитарния комунистически режим след краха му през 1989 г.

 

alt

 

Отец Кортези е инициатор на изграждането на „Белене” на мемориал в памет на жертвите, за което работи активно през последните няколко години.

Студентите са разгледали и двете изложби на „Белене”, посветени на историята на лагера и на хората, които са били въдворени в него, портрети на една част от тях, които са нарисувани от военния съдия Петър Байчев, също въдворен в „Белене”.

През лятото на 2015 г. отец Кортези доведе в гр. Белене група италиански ученици, които помагаха в домовете на социално слаби и възрастни хора в града. Тогава те посетиха и лагера „Белене”.

 

alt

 

Студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия обаче са първите от България, които организирано посещават концлагера „Белене”.

България е последната държава от страните в бившия Източен блок, в която не е извършена образователна реформа за адекватното изучаване на тоталитарния комунистически режим и неговите престъпления срещу българския народ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов