|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Признание: Президентът Плевнелиев отличи антикомунистическото горянско движение ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Декември 2016 17:33

alt
Президентът Росен Плевнелиев връчи днес посмъртно орден „За граждански заслуги” I степен на 30 командири на горянски отряди и на самостоятелни бойци за заслугите им за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи, и за съпротивата им срещу тоталитарния режим.

С този морален жест в края на своя мандат като държавен глава той отдаде нужното признание на първото по рода си антикомунистическо въоръжено съпротивително движение в страните от Централна и Източна Европа, което е и продължило най-дълго време – от 1945 до 1956 г.

Събитието по посмъртното отличаване на горяните се състоя в Гербовата зала на президентската институция, а на него присъстваха наследници на отличените горяни, репресирани от комунистическия режим, общественици и политици.

Росен Плевнелиев издаде укази за посмъртното удостояване с орден „За гражданска заслуга” на следните представители на горянското съпротивително движение:

Васил Златевски, Тодор Филипов, Стойчо Караджов, Герасим Тодоров, Христо Бузов, Иван Тасев, Петър Дойков, Петко Китиков, Георги Комитов, Минчо Михов, Атанас Баталов, Спас Райкин, Стефан Генчев, Спас Иванов, Кольо Господинов, Цанко Цанков, Цветанка Георгиева-Чолакова, Атанас Баташки, Добри Чапуков, Христо Пенчев, Пеньо Михов, Георги Стоянов, Кръстьо Хаджииванов, Стоян Денев, Стоян Гергинов, Яни Магриотов, Фаик Алиев, Сюлейман Павлов, Али Кехайов и Атем Гуйчов.

„Огромна чест за мен е да бъда домакин на днешната церемония по удостояване посмъртно с орден „За гражданска заслуга” – I степен на големи, достойни, храбри българи”, заяви в словото си Росен Плевнелиев.

„Изключително се вълнувам и намирам за символично, че през последния месец от мандата си като държавен глава отново ни събира кауза, която защитавам от ден първи на моя мандат като президент. А именно каузата за разкриване на пълната истина за комунистическия тоталитарен режим. Каузата за осмисляне на поуките от този режим, за да не може никога повече да не се повтори и под никаква форма да не видим погазване на демократичните ценности и човешки права”, посочи още той.

По думите му едно от най-важните неща е отдаването на почит, запазването на спомена за тези, които безкористно са се борили и са дали живота си, за да може днес да живеем в свободна и демократична България.

„Отдавна в обществото и в медиите се налага твърдението, че ние, българите, не сме имали своя бунт срещу комунистическия тоталитарен режим. Че режимът се е установил без никаква съпротива от страна на населението. Това е лъжа, изгодна някому, но в никакъв случай не на следващите поколения. Горяните са най-масовата и най-ранна съпротива срещу настъпването на комунизма по съветски модел в цяла Централна и Източна Европа”, допълни още той.

От името на репресираните благодарности поднесе Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”. Тя благодари на президента Плевнелиев, че е  назовал истината за комунистическия режим и е подкрепял редица инициативи за преосмислянето на тоталитарното наследство по време на своя мандат.

Едва 6-7 наследници на отличените посмъртно горяни получиха ордените за своите близки, тъй като повече от участниците в горянското движение са убити от комунистическия режим млади, преди да създадат семейство.

Сред близките, които получиха ордените за своите бащи бяха Димитрина Мечева, дъщеря на командира на Втора сливенска чета Георги Стоянов – Търпана – заловен, осъден на смърт и убит през 1951 г. и Владимир Тодоров, син на командира на Шести Пирински отряд Герасим Тодоров – който при блокада се самовзривява, за да не попадне жив в ръцете на комунистите.

Иван Хаджииванов, получи ордена на своя брат – поетът горянин Кръстьо Хаджииванов, убит на българо-гръцката граница през 1952 г.

Президентът Плевнелиев за втори път отличава антикомунисти с орден „За гражданска заслуга”, след като направи това през 2014 г. по време на отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени.


ОЧАКВАЙТЕ: Цялата реч на Президента Росен Плевнелиев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов