|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Беленската младежка трупа на отец Кортези представи пиеса за убити при комунизма свещеници ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Ноември 2015 16:15

alt
Пиеса за убитите при комунистическия режим епископ Евгений Босилков и католически свещеници Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков представи в петък (20 ноември 2015 г.) в София младежка театрална трупа от гр. Белене.

Представлението се състоя на сцената на столичното кино „Влайкова”, а негов инициатор е енорийският свещеник в Белене Паоло Кортези, който е и режисьор на постановката.

В самодейната група по собствено желание и със знанието и разрешението на родителите участват ученици от 9 до 12 клас от Белене. Пиесата, озаглавена „Като агнета сред вълци”, пресъздава живота, страданието и мъченичеството на четиримата католически духовници, осъдени на смърт и убити от атеистичния режим на БКП през 1952 г.

alt

 

В продължение на час и четиридесет минути младежите представиха важни моменти от живота на монсеньор Босилков, неговото просветителско дело в България, както и ареста и следствието на Държавна сигурност срещу него, а финалът пресъздава края му заедно с останалите католически свещеници, всичките осъдени на смърт по обвинение, че са шпиони.

Основата на сценария е изграден върху архиви документи, включително и на Държавна сигурност, както и такива от съдебния процес срещу католическия духовник. В емоционалния разказ се редуват диалози между участниците в пиесата и музика на фона на архивни кадри от живота и мисията на Евгений Босилков.

 

alt

 

Акцентът е поставен върху голямата саможертва на четиримата духовници, които не изменят на християнската вяра, но заплащат най-висока цена за това. Саможертва, която след краха на комунистическия режим е оценена най-високо от католическата църква с провъзгласяването им за светци.

През 1998 г. на тържествена церемония във Ватикана папа Йоан Павел Втори провъзгласи четиримата католически духовници начело с монсеньор Босилков за блажени.

Тази година се навършват 115 години от неговото рождение (16 ноември 1900 г.), чието рождено място е Белене и 63 години от убийството му (11 ноември 1952 г.).

„Аз се надявам, че тези страниците от историята ще бъдат разказвани и предавани, защото макар и тъжни, тъй като са се случили през мрачни времена, в тях има светлина и просветление, които ни дава надежда в трудни моменти”, заяви след края на представлението отец Кортези.

Сред публиката бяха граждани от столицата и провинцията, университетски преподаватели, докторанти, журналисти и  сестри от католическия манастир „Сестри евхаристинки” в кв. „Овча купел”.

 

alt

 

На премиерата в София присъства и  новоизбраният кмет на гр. Белене Милен Дулев, който на местни избори преди 20 дни спечели балотажа срещу кандидата на БСП и по този начин крайдунавския град за първи път от 2003 г. насам има кмет, обединил дясноцентристките привърженици.

 

alt

 

„Тази част от българската история трябва да се знае и да се помни. Тя не е важна само са хората в Белене, но и за цяла България”. С тези думи кметът Милен Дулев обясни пред desebg.com своето присъствие на представлението. Неговата дъщеря участва в трупата още преди той да се кандидатира за кмет.

„Аз съм католик, енорящ на отец Павел (така беленчани се обръщат към отец Паоло Кортези, бел. ред.), подкрепям неговите инициативи и това е другата причина да съм тук”, добави кметът.

 

alt

 

Пиесата на беленската театрална трупа освен в София вече направи своята премиера и в Русе. Предстои да бъде играна в Белене (25 ноември в читалище „Христо Ботев”) и във Велико Търново (27 ноември в читалище „Искра”).

Това е поредната инициатива на италианския свещеник Паоло Кортези, който през 2014 г. основа Инициативен комитет за превръщането на бившия комунистически лагер „Белене” в Мемориал за поклонение към жертвите на режима на БКП. Неговият Културен център „Евгений Босилков – Белене” е основен организатор на последните две годишни поклонения на лагера Белене, а същото така и издател на културно-просветно списание.

Миналата година той инициира Кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, която се проведе в Белене с участието на президента Росен Плевнелиев и събра представители на православната, католическата и протестантската църкви.

 

alt

 

Отец Кортези организира и първите чуждестранни поклоннически групи на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене”. Тази година по негова инициатива в Белене гостуваха над 50 италиански младежи по социално-културна програма по линия на църквата за подпомагане на социално бедните хора в Белене и за почистване на пустеещите сгради на мястото на бившия лагер „Белене”, както и за поклонение там в памет на жертвите.  

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ НА DESEBG.COM: ИНТЕВРЮ С ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов