|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лагерите „Белене” и „Слънчев бряг” край Ловеч да станат национални паметници ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 13 Септември 2014 11:05

alt
Местата, на които по времето на комунистическият режим са функционирали лагерът „Белене” на остров Персин и лагерът край Ловеч, известен още като „Слънчев бряг”, да придобият статут на национални паметници на културата.

Това предложи вчера на Инициативния комитет за отбелязване на 25 години свободна България основателят на сайта desebg.com и изследовател Христо Христов, който е член на комитета.

Той се обоснова с факта, че „Белене” и каменната кариера край Ловеч са места на памет, свързани с политически репресии и трябва да бъдат запазени за следващите поколения. Разследващият журналист предложи Инициативният комитет да сезира министъра на културата да открие процедура по обявяването на „Белене” и „Слънчев бряг” за национални паметници на културата. Самата процедура се извършва от Националния институт за паметниците на културата. Наредбата за обявяване на недвижимите паметници на културата предвижда възможността да бъдат обявявани и обекти на недвижимо културно-историческо наследство от новото време, каквито в случая са лагерите „Белене” и „Слънчев бряг”.

От 1990 г. насам в „Белене” и на каменната кариера на лагера „Слънчев бряг” демократичното гражданство извършва годишни поклонения (край Ловеч в края на месец март, а на остров Персин – в края на месец май или началото на месец юни), но държавата не е направила нищо за съхраняването на националната памет за тях.

За разлика от България в страни като Германия, Полша, Унгария, Чехия и Румъния отдавна са превърнали подобни места в мемориални комплекси, където се извършват посещения и поклонения по всяко време, като голяма част от тях са организирани и с образователна цел.

Според Христо Христов подобно решение ще бъде важна крачка напред в преосмислянето на комунистическото минало и задължение към паметта на жертвите. Промяната на статута на местата, на които са функционирали двата концлагера, ще допринесе за популяризирането им сред по-младите поколения и ще облекчи усилията на онези представители на гражданското общество и духовенството, които желаят и работят за това тези места да се превърнат от места на забравата в места на национална памет.

 

alt

 

Както desebg.com съобщи през месец април 2014 г. енорийският свещеник в Белене Паоло Кортези основа Инициативен комитет за изграждане на Мемориал за поклонение на жертвите в лагера „Белене” на остров Персин, който до момента е привлякъл над 400 членове от България, Италия и Франция. Свещеникът вече организира и няколко групи свои сънародници за поклонение на „Белене”.

Не на последно място обявяването на местата на бившите концлагери за национални паметници ще осигури по-лесен достъп до тях. Това особено важи за Белене, тъй като там все още функционира затвор. Поради тази причина и в момента за посещение на лагера „Белене” на остров Персин се изисква специално разрешение от Министерството на правосъдието, което отговаря за затворите в страната, по тромава и проблемна процедура.

И в предишни години отделни хора са лансирали идеята за обявяването на „Белене” и „Слънчев” бряг” за национални паметници, но до реализирането й не се е стигало. Христов ще внесе в Инициативния комитет писмено предложение, което вероятно ще бъде обсъдено на следващото заседание на комитета.

На вчерашното заседание на Инициативния комитет разследващият журналист предложи за член на Инициативния комитет да бъде приет енорийският свещеник Паоло Кортези, а президентът (1997-2001) Петър Стоянов – политическият емигрант д-р Любомир Канов и политическият затворник Николай Галев, като номинациите бяха приети без възражения.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов