|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Създаден е Инициативен комитет за изграждане на мемориал за лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 05 Май 2014 06:09

alt
Както наскоро сайтът desebg.com съобщи в предварителна информация на 26 април 2014 г., 65 години след създаването от БКП на най-големия концентрационен лагер на остров Персин в Белене, беше създаден Инициативен комитет за изграждането на мемориал на жертвите на комунизма на мястото на бившия лагер край Белене.

Организатор на инициативата е отец Паоло Кортези, енорист на енорията в гр. Белене. Учредяването на Инициативния комитет е извършено в Културен център „Евгений Босилков” на името на мястото на разстреляния след монтиран политически процес през 1952 г. български католически епископ, който лично папа Йоан Павел II провъзгласи за блажен през 1998 г.

Преди учредяването на комитета пред събралото се множество бе излъчен клип, посветен на лагерите в Белене и Ловеч, както и серия рисунки от концентрационните обекти на остров Персин, създадени през 1949 г. от комунистическия режим.

Във встъпителните си слова отец Паоло Кортези подчерта ценността на паметта. Той разказа накратко за историята на концлагерите в България, през време на тоталитарните режими, за хората и страданията им.

По думите му е дошло време хората да чуят и знаят за тези отминали дни и да споменават паметта на загиналите в лагерите. „Време е да не се делим на сини и червени, на вярващи и невярващи, на по-малко или по-вече европейци, защото това е нашата история и това е нашата памет. Тези дни са отминали, но страданията на избитите стоят като незарастнала рана, която не бива по-вече да крием, а е време да излекуваме”, заяви католическият свещеник.

Според него важното е не да се търси възмездие, а да почетат жертвите и смирени да се поучим от историята, защото сълзите на всички са важни, защото страданието на всеки един е важно.

Кметът на община Белене Момчил Спасов приветства идеята за създаване на Комитет за остров Белене, като обяви своята лична подкрепа за нея. Той сподели, че трябва да се поучим от историята и да не повтаряме същите грешки. Кметът декларира, че ако на по-късен етап се създаде и фондация, тя ще бъде подкрепяна от община Белене.

На събитието присъства Ана Лулева от БАН, изследвала проблема за паметта за лагера в гр. Белене. Тя разказа, че щом е разбрала за първото събрание на Комитета веднага е решила, че трябва да присъства и да помага с каквото може за реализиране на идеята. „Като съвременни хора ние трябва да помним и споменаваме човешкото страдание и не бива да оставяме това в забрава”, заяви тя.

Бившият лагерист от Велико Търново Руси Карапетков, въдворен в Белене през 1953 г., разказа своите спомени. Той е лежал в лагера с много държавници, сред които и Стойчо Мушанов, председател на 24-то Народно събрание. Карапетков апелира подобни времена никога да не се случват и младите хора да знаят и помнят.

Друг бивш лагерист Цвятко Георгиев, разказа как е бил осъден и изпратен от Софийският затвор на остров Белене. Натоварени в конски вагони от София, в неизвестна посока, без храна и вода, след тридневно мъчително пътуване се озовават в Белене. Първото нещо, което бъдещите обитатели на острова правят, като пристигат на брега на р. Дунав е.... да пият вода. Изтощени от безсъние и гладуване.

„Нека не забравяме”, е посланието на бившите лагеристи, участвали в инициативата в края на месец април 2014 г. в Белене.

На събитието присъстваха гости от гр. София, Свищов, Велико Търново, Левски, Елин Пелин, представители на местният бизнес, ръководители на ведомства в града, както и много граждани.
Във втората част на срещата беше излъчен документален филм за музей – мемориал, който е създаден и съществува вече над 20 години в Румъния. Изграждането на подобен музей – мемориал е целта на сформирания Комитет за остров Белене.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов