|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ловчанският митрополит Гавриил: Не трябва да забравяме жертвите на комунистическите лагери ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Март 2014 17:35

alt
Негово преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил призова да не се забравят жертвата, дадена от избитите в лагерите на комунизма.

Днес той и свещеници от Ловчанската митрополия отслужиха панихида в памет на хората, загинали в концлагерите на смъртта по време на управлението на БКП на каменната кариера край Ловеч, където се е намирал последния лагер на комунизма.

Поклонението, което по инициатива на местният СДС се извършва всяка година вече за 24-ти пореден път от 1990 г. насам, събра раждани на Ловеч, гости от страната и столицата, представители на всички дясно определили се политически формации.

Участниците извървяха пеша пътя от центъра на града до каменната кариера на концлагера „Слънчев бряг.

Мястото, където в продължение на три години – от 1959 г. до 1962 г. са въдворявани политически опасни за комунистическата власт лица, представени пред обществото като хулигани, се намира на около 3 км от Ловеч в посока Троян.

Поклонението в памет на жертвите на лагера се е превърнало в традиция за демократите в Ловеч и всяка година припомня един от най-големите ужаси на комунистическия режим – въдворяването и убийствата на българи в концлагери, създадени от БКП по съветски образец.

 

alt

 

„Отново е пролет, но този пролетен ден не радва душите ни. В сърцата ни са стаени болка, гняв и възмущение от всичко, което се е случило на това злокобно място”, отбеляза водещата пред събралото се множество край скалите на кариерата, които напомнят за зловещия експеримент на тоталитарната система.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски подчерта необходимостта от заклеймяване на комунистическия режим. По думите му жертвите са онези, които могат да отговорят на въпроса дали е възможно да бъде простено на вдъхновителите и извършителите на „този ужас в лагерите, които ние днес дори не може да си представим”.

„Ние обаче трябва да помним и никога да не забравяме случилото се и да не се допусне този режим да се върне под каквато и да е форма в която и държава по света. Дължим го на жертвите”, подчерта той.

„Днес сме тук, на мястото, където се е намирала една от комунистическите фабрики на смъртта”. Тук сме, за да сведем глава пред жертвите на комунистическия геноцид”, заяви Корнелия Маринова, народен представител от Ловеч, избрана от ГЕРБ.

Тя отбеляза, че в Германия отдавна нацистките лагери са превърнати в музеи, където младите поколения разбират историята, докато в България се поставя въпроса за късата памет на обществото.

 

alt

 

Кметът на Свищов Станислав Благов изрази надежда, че в ден като този за памет към жертвите невинно загинали сънародници в лагерите на комунизма трябва обществото да се обедини около надеждата, че подобни събития не бива да се повтарят.

Атанас Атанасов от ДСБ обърна внимание на неспиращите опити да се презапише историята в периода на комунистическата диктатура от наследниците й, така че младите хора в България да нямат представа за истинските събития.

Той направи паралел между факта, че навремето комунистическата власт е наричала хората, изпращани в лагера край Ловеч хулигани, а със същото определение днешните управляващи определят като хулигани протестиращите български граждани. „Това са едни и същи методи и механизми, използвани от комунистите, в дъното на които е лицемерието”, отбеляза той.

Участниците в поклонението почетоха с едноминутно мълчание жертвите на лагерите. Венци и цветя бяха поднесени от СДС, БЗНС, ГЕРБ ДСБ, Синьо единство, Народна партия „Свобода и достойнство”, от евродепутатите от ГЕРБ, както и от СДС Габрово и от граждани.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов