|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Помирението с миналото минава през научаването на истината за режима на БКП ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Март 2014 21:26

 

 

altХората познават Андрей Ковачев от коментарите му като евродепутат (ГЕРБ/ЕНП), свързани с Европейския парламент и различни външнополитически проблеми, но през целия си мандат (2009-20014) той е единственият български депутат в ЕП, който е изключително последователен по темата за комунизма и необходимостта от преодоляване на зависимостите му.

През 2010 г. организира първата по рода си българска инициатива – конференцията „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989”, която се проведе в Европейския парламент и показана на Европа българската съпротива срещу комунистическия режим.

През 2011 г. той пренесе дискусията в България и в Стара Загора се проведе форум, на който беше продължена дискусията, започнала в Брюксел.

През 2012 г. Андрей Ковачев финансира превода на английски на документалния филм „Горяни” на режисьора Атанас Киряков, който беше разпространен в редица европейски институции и университети и който беше излъчен в европейския парламент в Брюксел.

Евродепутатът подкрепя сайта desebg.com от самото му основаване в началото на 2011 г.

През януари 2014 г. Ковачев оганизира заедно с германския колега  Йоаким Целер (ЕНП) българо-германската конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, на която беше направената оценка на измитания път от двете страни след рухването на комунизма. В рамките на конференцията беше представена и пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина”. Отново с негова подкрепа изложбата беше изложена днес в българския парламент.

„Само месец и половина, след 1 февруари, обявен официално в България за ден за памет на жертвите на комунизма, на която дата 147 българи са били осъдени на смърт и веднага екзекутирани, можем да почетем паметта на жертвите и да направим призив за национално помирение, базирано на истината такава, каквато е”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев при откриването на изложбата „България 1944-1989 г. Забранена истина” днес в българския парламент.

Той подчерта, че истината не е нито лява, нито дясна, нито може да бъде използвана за политически цели и не би трябвало да бъде идеологизирана. „Младите поколения трябва да растат с истината за това какво се е случило”, отбеляза Ковачев.

Той припомни, че изложбата е посветена на жертвите на комунизма и е продукт на авторски колектив (Фанна Коларова, Стоян Райчевски и Ирена Даскалова), подкрепен от фондация „Конрад Аденауер” и Федералната фондация за изследване на диктатурата на германската единна социалистическа партия в партньорство със Съюз „Истина”, Държавна агенция „Архиви” и комисията по досиетата.

Ковачев даде пример с искането на България към Македония да не изопачава историческите факти, но в същото време „ние в страната, 25 години след комунизма, нямаме единно мнение по въпроса за близката история и за нейния обективен прочит”.

„В никакъв случай 9 септември 1944 г. не е тази датата, която наследниците на комунистическата партия се опитват да представят. Това е датата, на която България е откъсната за един дълъг период от европейското си развитие”, добави още той.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов