|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ПЕТИЦИЯ: Необходимостта от изучаване на комунистическия режим в училище по нов учебен план ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Февруари 2014 10:18

alt
Петицията за необходимостта от промяна на учебните планове като в тях се въведе изучаването на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище, е вече в интернет и е отворена за обществена подкрепа.

Документът е иницииран от проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България на среща с оцелели участници в горянското движение на 19 февруари 2014 г. в Благоевград и беше разпространен най-напред на сайта desebg.com.

„Българите имаме правото да знаем и колко дълго живее стария комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България”, се посочва още в документа.

„Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в някакви паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 г. Продължаваме да сме свидетели на славословието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и  красноречиви журналистически разследвания за него”, се посочва още в петицията.

Предложението за основна промяна на учебните планове, за да може комунистическият режим да се изучава подробно в училище беше предшествано от идеята на Министерството на образованието и науката историята да отпадне от задължително изучаване в 11 и 12 клас – реално класовете в които днес българските ученици имат по няколко урока за комунизма.

След острите протести на преподаватели, общественици и историци министъра на образованието проф. Анелия Клисарова за пореден път се оправда, този – с твърдението, че промените били заложени от промени в Закона за средното образование, заложени от предишните управляващи от ГЕРБ.

ПЕТИЦИЯТА може да бъде подкрепена в интернет на адрес: (http://www.peticiq.com/komunisticheski_regim_v_uchiliste)

 

За това какво точно в момента съдържат учебниците по история за средните училища – прочетете повече в анализа „Комунизмът в учебниците” на Любомир Пожарлиев.

Какво не знаят младите хора за комунизма – вижте впредставителното изследване на НЦИОМ от 2013 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов