|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Параклис в памет на горяните и жертвите на комунистическия режим издигнаха във Врачанско ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 31 Юли 2013 08:26

alt
Параклис и паметна плоча в чест на горяните и жертвите на комунистическата тоталитарна власт бяха тържествено осветени тази неделя (28 юли 2013 г.) във врачанското село Уровене, община Криводол.

Параклисът е построен по инициатива и със средства на група български емигранти, сред които основен дарител е Иван Ангелов. Неговият син Костадин Ангелов присъства на събитието, уважено от хора от околните села и градове, както и от гости от Швеция.

С паметната плоча към параклиса е почетен Кирил Маринов Московски от село Уровене – участник в Горянското движение и убит от Държавна сигурност във Враца, както и хилядите други българи в страната и извън нея, жертва на комунистическия режим, които „отдадоха живота си за свободна, демократична и независима България и православната ни вяра”, гласи надписът.

Освещаването на параклиса беше извършено от Врачанския митрополит Калиник.

 

alt

 

Горянското движение (1945-1956) в България е първата и най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическа власт в страните от съветския лагер след края на Втората световна война.

Горяните се обявяват против комунистическата диктатура и терор, против политическите репресии и насилственото отнемане на собствеността, включително и на земята, против съветизацията на България.

 

alt

 

В съпротивителното движение участват над 2000 души, подпомагани от над 8000 ятаци. Комунистическата власт създава специална структура в Държавна сигурност, натоварена с преследването и ликвидирането на близо 160 горянски чети.

С новия параклис в село Уровене Врачанският край се присъединява към Пиринския край, Пазарджишко, Сливенско, Ловешко, Казанлъшко Пернишко и др, където пред последните години на различни места са осъществени инициативи от родолюбиви българи, с които се почита паметта на участници в Горянското движение и жертвите на комунизма.

 

alt

 

През 2011 г. режисьорът Атанас Киряков създаде документалния филм „Горяни” (виж документалната лента тук), посветен на горянското движение. През следващата 2012 г. той беше представен в Европейския парламент по инициатива на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), финансирал специално издание на филма на dvd със субтитри на английски за разпространение в европейските институти, библиотеки по света и университети.

 

alt

 

Историкът Диню Шарланов още в края на 90-те години преоткри за новата българска история делото на горяните с книгата си „Горяните. Кои са те”, изградена върху документални свидетелства от архивите на ДС. Държавният архив издаде два обемисти сборници за дейността на съпротивителното движение и смазването му от комунистическия режим. Вторият сборник видя бял свят с финансовата подкрепа на основателят на фондация „Свободна и демократична България” Дими Паница.

 

Сайтът desebg.com благодари на г-н Георги Петров за изпратената информация и снимки за освещаването на параклиса в село Уровене. Повече подробности за събитието може да намерите на неговия блог http://georgimet.wordpress.com/.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов