|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
Филмът за съветската окупация на България ще бъде представен в Европейския парламент ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Юни 2022 06:51

alt

 

В четвъртък, 23 юни 2022 г. в Европейския парламент ще бъде представен документалния филм за окупацията на България от съветската армия (1944-1947) г. „Второто освобождение“, научи desebg.com.

Инициативата е на евродепутата д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

През последните 12 години той се утвърди като най-последователният български политик по проблемите, свързани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо и е инициатор да десетки събития и подкрепи в тази посока.

Утрешната му инициатива е четвъртата от поредицата „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989“, която той стартира през 2010 г. в Европейския парламент.

За събитието в ЕП утре е поканена проф. Евелина Келбечева, единият от съсценаристите на „Второто освобождение“. Съсценарист и режисьор на филма е проф. Светослав Овчаров.

Документалната лента беше показаната за първи път пред публика през септември 2021 г. на „София Филм Фест“ и оттогава тя спечели множество награди.

продължава>
 
След 36 години: Лагеристи от „Белене“ видяха секретния обект „Заставата“, където са били изолирани ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 20 Юни 2022 18:17

alt

 

Тридесет и шест години след като са били изолирани от комунистическия режим в секретния обект „Заставата“ на остров Персин на река Дунав бивши концлагеристи от лагера „Белене“ в периода 1984-1986 г. отново застанаха като победители със сълзи в очи пред зловещото място, където им е била отнета свободата без съд и присъда като противници на „възродителния процес“.

Връщането към тоталитарното минало стана, след като група бивши лагеристи от турското малцинство посетиха остров Персин, след двегодишна пауза, предизвикана от пандемията с ковид-19.

На остров Парсин в края на 1984 г., след началото на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход, тоталитарният комунистически режим начело с Тодор Живков отново отваря най-големия лагер за политически противници на БКП „Белене“, където въдворява без съд и присъда общо 517 противници на насилствената асимилация.

продължава>
 
За първи път от три години жертви на комунистическия режим се поклониха в концлагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Юни 2022 17:09

alt

 

За първи път от три години насам жертви на комунистическия режим, преминали през най-големия концентрационен лагер на БКП „Белене“, се поклониха на бившия Втори обект на лагера на остров Персин на река Дунав.

Това направиха група лагеристи – български граждани от турски произход, изолирани в лагера „Белене“ без съд и присъда в периода края на 1984 – пролетта на 1986 г., като особено опасни по време на извършването на „възродителния процес“, осъществен от тоталитарната комунистическа върхушка начело с Тодор Живков, а репортер на desebg.com документира инициативата.

Както е известно при започване на насилствената акция за смяната на имената на турското малцинство в края на 1984 г. комунистическият режим отваря отново концлагера „Белене“, закрит през 1959 г., за да изолира в него без съд и присъди общо 517 противници на „възродителния процес“.

продължава>
 
Последното престъпление на БКП/ДС: Прочистват досиетата, за да манипулират и контролират агентурата през прехода ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Януари 2022 15:07

alt

 

На днешната дата, 25 януари, преди 32 години тоталитарната БКП и нейният репресивен апарат – Държавна сигурност – стартират последното си знаково престъпление – започват прочистването на досиетата на ДС, за да заличат компрометиращите ги документи, както и да поставят в зависимост агентите, за да ги манипулират и използват успешно през годините на прехода. Сайтът desebg.com припомня историята на това престъпление.


Страхът от досиетата и подготовката за прочистването им

Веднага след принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта на 10 ноември 1989 г. в Държавна сигурност започва да прикрива компрометиращите режима следи в архивите. Още през декември 1989 г. в Първо главно управление на ДС (разузнаването), което има самостоятелен архив и оперативен отчет, е съставена формална комисия за прочистване на досиетата.

продължава>
 
Онези, които ни обиждаха и измъчваха, все още не са наказани ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 16 Декември 2021 17:16

alt

 

На 10 декември 2021 г., в Деня на правата на човека организации на турци и техните наследници, изселени от комунистическия режим по време на т. нар. възродителен процес, организираха онлайн Кръгла маса, озаглавена „Гласове от остров Белене, последният концлагер на Европа“.

В дискусията участваха юристи, правозащитници, университетски преподаватели и жертви на комунистическия режим, търсещи своите права чрез граждански организации на изселниците в Турция.

Турската медия ТРТ публикува подробен репортаж от онлайн събитието. Desebg.com го публикува, позовавайки се на сайта news.bg, който първи препечата информацията в България. Заглавието е на desebg.com.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 51
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов