|
„Братска помощ” близо до Венецуела: Как ДС въоръжи над 4000 сандинисти в Никарагуа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Февруари 2019 22:06

alt
Българската Държавна сигурност е оказала най-голяма оръжейна и материална помощ в подкрепа взелия властта в Никарагуа Сандинистски фронт за национално освобождение в Никарагуа през 1979 г., чиито действия са възприети от Кремъл като извършване на социалистическа революция в една от страните Централна Америка.

Репресивният апарат на БКП още на първоначалния етап е въоръжил над 4000 сандинисти, преди такива стъпки да направи КГБ, а материалната помощ, оказана от комунистическия режим в София на Манагуа, се е определяла лично от оглавявания от Тодор Живков Секретариат на ЦК на БКП.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Проведено в Берлин съвещание по въпроса за оказване на помощ на органите на МВР на република Никарагуа.

Документът е от май 1980 г. и е изготвен от зам.-началника на Първо главно управление на ДС Благой Плачков като е адресиран до министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

От докладната за срещата на представители на социалистическите „разведки” става ясно, че докато някои от сателитите на Кремъл в Централна и Източна Европа са опипвали още почвата или са предоставяли най-много помощ под формата на обучение на няколко десетки кадри, включително и КГБ, българската държавна сигурност е предоставила 50 картечници, 1000 автомати, 3000 пистолети, 10 000 летни униформи – комплект, 10 000 войнишки обувки и полеви телефонни централи.

Отделно българският представител Благой Плачков заявил, че материалната (финансовата) помощ от страна на НРБ се определя от Секретариата на ЦК на БКП, който се оглавява от генералния секретар на компартията Тодор Живков.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и страните от Латинска Америка 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов