|
Денят за жертвите на тоталитарните режими е чужд на БСП и президента Радев ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Август 2018 12:37

alt
Датата 23 август – Деня, в който Европа почита жертвите на всички тоталитарни режими на ХХ век – не е дата на БСП и президента Румен Радев.

Видяхме го вчера. Нито един ляв политик направи знак, че има отношение към това важно събитие в най-новата европейска история.


Мълчанието на БСП и Румен Радев

Президентът Румен Радев също мълчи. Мълчанието обединява държавния глава и БСП. Мълчат сайтът на БСП, мълчи и сайтът на президенството. По абсолютно никакъв начин левицата и държавният глава не отбелязват тази дата.

Знаем, че наследниците на БКП и държавният глава не почитат и нямат намерение да почитат жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Но подминаването на 23 август означава ли, че БСП и президента Радев не желаят да почетат жертвите на фашизма в Европа или на националсоциализма?

Не. На „Позитано” 20 и Радев игнорират тази дата неслучайно. Тяхната дистанцираност не е инцидентна, да речем, че са пропуснали датата заради политическата си активност покрай проблемите с чумата и Търговския регистър.


Днешните социалисти – модерни и европейски само на хартия

Не. От 2010 г., откогато в България се отбелязва 23 август БСП нито веднъж не показала уважение към жертвите на тоталитарните режими (Радев прави това втора година и вероятно ще го прави до края на мандата си).

Каква е истинската причина БСП и държавният глава да са толкова дистанцирани от едно такова европейско събитие?

На сайта си БСП е отбелязала в своята история, че е наследник на БКП и че през 1989 г. започва „процес на коренна промяна на БКП и преобразуването ѝ в нова партия”.

И още, че новата си програма от 1994 се легитимирала „пред българското общество и пред света като нов тип социалистическа партия, като съвременна лява партия на обновяващия се демократичен социализъм и органическа съставна част на българската, европейската и световната левица”.

Хубаво звучи, но защо ако е съвременна и европейска левица БСП демонстрира такъв упорит отказ да се присъедини към едно общо честване на жертвите на тоталитарните режими?

Пречи ѝ зависимостта от собственото ѝ минало на тоталитарната БКП и лицемерието, с което тя се явява пред обществото след 1989 г.


Идеологически верните партийни членове под лозунга „С БКП напред”

Президентът Румен Радев е ясен. Идеологически той е продукт на тоталитарната система.  Макар и в официалната му биография, публикува на сайта на президентството, да е спестено членството му в тоталитарната БКП още в началото на неговата кариера в армията.

Дори в публични източници за неговата биография е посочено, че остава неин член до политизацията на армията през 1991 г.

Тоест не е хвърлил партийната книжка след 10 ноември 1989 г., а е останал в редиците на компартията, донесла разруха, духовно, социално и материално бедствие на българите.

Очевидно натовските му квалификации след това по никакъв начин не са заличили идеологическата му комунистическа закалка върху него, защото днес той не е със съюзниците си, които отдават почит на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век.


Как БСП и Радев да обяснят съюза между Сталин и Хитлер

БСП и бивши комунисти като Румен Радев обаче има защо да отбягват датата 23 август, на която Европейският парламент по предложение на личности като Вацлав Хавел, пастор Йоаким Гаук и други европейски интелектуалци, съпротивлявали се срещу тоталитарната система преди 1989 г., реши да се отбелязва като Ден в почит на жертвите на всички тоталитарни режими на миналия век.

БСП, която обича да се хвали, че до 1944 г. водила антифашистката съпротива в България (без да има фашистки режим, както в Италия или нацистки като в Германия, б.а.) не може да преглътне дата 23 август.

Защото на 23 август 1939 г. с Пакта Молотов – Рибентроп Сталин и Хитлер стават съюзници. В изкривения исторически прочит на БСП този обективен прочит на историята го няма. И го няма, защото на БСП ще ѝ се наложи да обяснява какво е правила тогава БКП и защо не е протестира срещу съюза на Сталин с нацистите?


23 август – приравняването на комунистическия режим

с националсоциалистическия и фашистки режими

БСП и идеологически обременените с предшественика ѝ днешни политически фигури бягат от датата 23 август, защото с нея тоталитарния комунистически режим, с който те са свързани, е приравнен с тоталитарните националсоциалистически и фашистки режими.

Днешните социалисти няма как да преглътнат това, защото в своята същност те не са нито модерни леви, нито действително са преосмислили пагубното отражение на тоталитарното управление на БКП, нито са поели морална или политическа отговорност за това.

Правили са само голи декларации в моменти, когато са били притиснати до стената от обстоятелствата. Но това били декларации изпразнени от съдържание и пълни с лицемерие. БСП го демонстрира през целия преход.

Затова днешните социалисти и техния лидер предпочитат да се кланят на паметника на Тодор Живков, да празнуват 9 септември и дати като 23 февруари, който преди 1990 г. беше ден на съветската армия, а сега в Русия отбелязват като Ден на защитника на Отечеството.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов