|
Да почетем жертвите на лагера на смъртта край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 19 Март 2018 10:01

alt
На 24 март 2018 г., събота, ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите на комунистическия лагер на смъртта, станал известен като „Слънчев бряг” край Ловеч.

От 1990 г. досега без прекъсване ловчанлии всяка година в края на месец март почитат жертвите на концлагера, създаден след закриването на лагера „Белене” през лятото на 1959 г. и просъществувал до 1962 г.

В този период около 1500 души преминават през него, като най-малко 150 намират смъртта си в него.

Местният СДС – Ловеч, който е традиционният организатор на събитието, информира, че шествието ще тръгне в 10,45 часа от централния площад в Ловеч пред сградата на областната администрация.

Оттам участниците в шествието ще се отправят пеша до каменната кариера край града, където в 12 часа ще започне церемонията по отдаването на почит към жертвите.

В поклонението се очаква да вземат участие гости от Тетевен, Плевен, София и други населени места в страната.

Панихида в памет на загиналите лагеристи ще бъде отслужена от свещеници от Ловчанската митрополия.

Ден преди поклонението, на 23 март, петък, от 17,30 часа, в Художествената галерия Ловеч по инициатива на кмета на града Корнелия Маринова ще бъде открита пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, създадена по инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене” (виж повече за изложбата – ТУК).

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов