|
8 септември 1944 г.: Съветската армия нахлува в България и я окупира ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2016 08:15

Сайтът desebg.com припомня датата 8 септември 1944 г., която рядко се отбелязва, но има огромно значение за следващия половин век от историята на България.

На днешния ден преди 72 години, три дни, след като Съветският съюз е обявил война на Царство България без тя да е воювала срещу СССР, армиите на 3-ти Украински фронт преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния и навлизат в територията на страната и я окупират без да срещнат съпротива.

Това отваря широко вратата за извършването на преврата на 9 септември 1944 г., докарал БКП на власт и за превръщането на България в сателит на СССР за следващите 45 години.

Военната операция по окупирането на Царство България приключва на 10 септември 1944 г. без да срещне съпротива от българската армия. Въпреки това част от войските на 3-ти Украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режима на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит и смачквайки политическата опозиция с повсеместен терор, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства.

Куриозното е, че на 8 септември 1944 г., когато Червената армия нахлува в Българя тя се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин.

След окупацията Българската армия е поставена под командването на Съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили. България дава над 32 000 жертви (убити и ранени). Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на  мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена. По този начин най-голяма ползва извлича СССР, който я е окупирал.


За новите читатели на desebg.com сайтът предлага специално видео по темата с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев (проследи линка – ТУК).

Вижте и фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия в България (проследи линка – ТУК).

Карта на военната операция на 3-ти Украински фронт при окупацията на България (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов