|
Фоторепортаж: Памет за жертвите на лагера на смъртта „Слънчев бряг” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Март 2016 16:44

 alt

 Сайтът desebg.com публикува фоторепортаж от двете събития в Ловеч на 26 март 2016 г., посветени на паметта за жертвите на концлагера „Слънчев бряг” – Кръгла маса „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства”, организирана от община Ловеч, българския парламент и Центъра за подпомагане на хора, преживели изтезание – АСЕТ и шествието-поклонение до каменната кариера на бившия лагер, просъществувал през 1959-1962 г., организирано от СДС. Снимките са на журналиста Христо Христов.

alt
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова (ГЕРБ) дава началото на Кръглата маса – първото по рода си събитие, инициирано от местната власт в България, посветено на тема, свързана с комунистическия режим. В случая на паметта за лагера „Слънчев бряг” край града. Форумът стана възможен, след като на последните местни избори през есента на 2015 г. Маринова с подкрепата на демократичната общност прекъсна 20-годишната доминация на БСП в града. Показателно за значението, което община Ловеч, вложи в Кръглата маса, беше високата подкрепа на парламента в лицето на двама от неговите зам.-председатели Димитър Главчев (вляво) и Иван Иванов (третият от ляво на дясно). На дискусията присъства и зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов (вдясно).

 

alt
Част от гостите, присъствали на в Кръглата маса.

 

alt
Психотерапевтът Калина Йорданова (вляво), по чиято идея община Ловеч организира инициативата, заедно с психолога Мимоза Димитрова председател на управителния съвет АСЕТ.

 

alt
От ляво на дясно: Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, депутатът от ДСБ Вили Лилков и режисьорът Стойчо Шишков също участваха в Кръглата маса.

 

alt
Депутатът от 6-то Народно събрание Иван Семков, и лагерист в „Белене”, а след това и политически затворник в затворите в Ловеч, Шумен, Плевен и Стара Загора, е един от хората дали гласност за престъпленията в лагера „Слънчев бряг” веднага след промените.

 

alt
Сред гостите на Кръглата маса беше и Иван Минков, автор на първата книга за концлагера край Ловеч, публикувана след промените – „Слънчев бряг. Лагерът на смъртта”.

 

alt
Депутатът от ДСБ Борис Станимиров (вляво) и Любен Петров (СДС), зам.-министър на икономиката по време на дискусията.

 

alt
Католическият свещеник Паоло Кортези, създал през 2014 г. Инициативен комитет за изграждането на Мемориал на жертвите на лагера „Белене”, пристигна за инициативата от гр. Белене.

 

alt
Двама от участниците в Кръглата маса социалният антрополог Димитър Димов от Института за изследване на близкото минало и доц. Ана Лулева, етнолог в БАН и специалист по всекидневната култура на социализма и постсоциализма и културата на паметта.

 

alt
Председателят на Съюза на репресираните „Памет” Лилияна Друмева и Георги Харизанов, зам.-председател на института за дясна политика също участваха в Кръглата маса.

 

alt
Участниците в дискусията се включиха в традиционно организираното от местния СДС шествие-поклонение от центъра на Ловеч до каменната кариера на лагера.

 

alt

Шествието на излизане от Ловеч по пътя за лагера.

 

alt
Участниците в поклонението минават под тесния тунел под линията Ловеч-Троян в близост до мястото, където през 1959 г. комунистическият режим е устроил лагера.

 

alt
Кметът Корнелия Маринова целува ръка на Ловчанския митрополит Гавриил, който въпреки своя имен ден беше дошъл на кариерата, за да отслужи панихида в памет на жертвите.

 

alt
Вино, което се разлива, питка и жито, които се раздават след края на поклонението в памет на убитите в лагера.

 

alt
Момент от панихидата в подножието на скалата, на която се издига кръст.

 

alt
Множеството, събрало се на каменната кариера.

 

alt
Част от официалните гости – представители на парламента, Министерски съвет и местната власт в Ловеч.

 

alt
Отец Паоло Кортези от Белене по време на панихидата.

 

alt
Баща с дъщеря си (на заден план), които всяка година участват в поклонението.

 

alt
Митрополит Гавриил със свещеници от Ловчанската митрополия по време на отслужената от тях панихида.

 

alt
Тъгата върху лицата на хората, присъстващи на поклонението, е показателна за раната от комунистическите лагери в българското общество.

 

alt

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев произнесе кратка реч, в която припомни зловещите факти за концлагера.

 

alt
Корнелия Маринова е първият кмет на Ловеч от 20 години насам, който се качва на каменната кариера (тя е участвала и преди това, но като председател на Общинския съвет и депутат), за да почете паметта на жертвите на терора в лагера на смъртта. В словото си тя припомни, как при първото поклонение през 1990 г. хората са смъкнали по един камък от кариерата и са натрупали цяла грамада пред окръжния комитет на БКП в Ловеч с посланието: „Проклет да е комунизмът!”

 

alt
Бивш лагерист от „Белене”, жител на Кнежа, беше дошъл, за да разкаже, че четирима мъже от Кнежа са били въдворени в „Слънчев бряг”, от които са се върнали само двама.

 

alt
Лидерът на СДС Божидар Лукарски (със светлото сако) под нася венец от името на партията.

 

alt
Зам.-председателите на парламента Димитър Главчев и Иван Иванов поднасят венец.

 

alt
Корнелия Маринова заедно със заместника си Венцислав Христов поднасят венец.

 

alt
Цветя и от областния координатор на Народна партия „Свобода и достойнство”.

 

alt
Младежи поднасят венец от името на евродепутатите на ЕНП/ГЕРБ.

 

alt
Младият депутатът от Ловеч Антон Долапчиев (ГЕРБ) също поднесе цветя.

 

alt
Венец от Демократи за силна България – Ловеч.

 

alt
Председателят на Съюза на репресираните „Памет” Лиляна Друмева заедно с член на организацията поднасят венец в памет на жертвите.

 

alt
Депутатът от ДСБ Борис Станимиров (вдясно) поднася венец от името на партията, а зам.-председателят на парламента Иван Иванов му асистира.

 

alt
Бившият лагерист Кольо Вутев от село Торос, Ловчанско, който е бил за кратко в началото на лагера през 1959 г.

 

alt

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов поднася цветя.

 

alt
Ловчанският митрополит Гавриил и свещеникът от Белене Паоло Кортези разменят мисли за поклонението в памет на невинните жертви.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов