|
Католически свещеник преиздаде записките за българските страдания при комунизма на лагериста Петко Огойски ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 02 Февруари 2016 19:34

alt
„Много се радваме, че сред нас е Петко Огойски, една от жертвите на комунизма в България, който не само е оцелял, но е оставил своите свидетелства за режима”. С тези думи днес на пресконференция в БТА в София енорийският католически свещеник от гр. Белене Паол Кортези представи новия първи том от трилогията на бившия лагерист и политически затворник Петко Огойски „Записки за българските страдания 1944-1989”.

Предишните издания (първото от 1995 г.) са отдавна изчерпани, а Огойски е един от малкото живи жертви преминали през концентрационния лагер „Белене” и 6 различни затвори в страната през 50-те години.

Именно това е мотивирало отец Кортези да преиздаде неговите мемоари. Новото издание е началото на поредната инициатива на католическия свещеник – издателска дейност на книги и ръкописи, свързани с репресиите при комунизма чрез създаденото през 2015 г. сдружение Културен център „Евгений Босилков – Белене”.

„Ние в Белене не само работим по изграждането на мемориал на жертвите на комунизма на мястото на бившия Втори обект на остров „Персин”, както и музей, но чрез започване на издателска дейност се стремим да обърнем внимание и на проблема с паметта”, обясни отец Кортези.

По думите му именно книги като тези на Петко Огойски ще помогнат да се преосмисли този период и причините за насилието срещу невинни хора.

 

alt

 

Отец Кортези беше довел за премиерата ученици от гимназията в Белене, пред които Петко Огойски заяви:

„Четиридесет години от живота си съм посветил на описанието и събирането на данни за репресиите на рода и народа ни въз основа на комунистическата идеология.

Ако погледнат в тази идеология младите хора ще открият, такива послания за правда, че биха се вдъхновили. Тя обаче послужи за наркотик на народните маси и да се вземе власт се оказа, че една партия извърши ужаси над невинния ни народ.”

По думите му дори четвърт век след края на комунизма твърде малко се знае за тези репресии. Петко Огойски разказа за това как в Шуменския затвор в килиите му е попаднало едно овехтяло издание на „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, от което се вдъхновил и е започнал да води своите бележки още в затворите. Запазени са чрез старателно криене в хастара на затворническите му дрехи.

След 1989 г. той прави и нещо друго. Тръгва по страната да издирва хората, с които е лежал в „Белене” и по различните затвори, за да описва биографиите и съдбата им. Така се раждат следващите два тома от неговите „Записки”.

„Стефан Цанев е преброил над 8000 съдби на хора, които съм описал в тези книги, но с отделните имена, за които има по-малко данни, броят става по-голям”, допълни 86-годишният Петко Огойски.

 

alt

 

„Мемоарите на Петко Огойски се нареждат до тези на писателите Йордан Вълчев и неговия „Куция” и Стефан Бочев с „Белене – сказание за концлагерна България”, заяви разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com Христо Христов, който присъства на представянето на новото издание.

По думите му те съдържат разказ, който не може да бъде открит в архивите – не само за преживяното, а и богата информация за много други жертви. Журналистът посочи, че един от студентите в екипа му вече обработва „Записки за българските страдания”, за да се извлекат данните за всички лагеристи и политически затворници, описани в тях и да бъдат качени със самостоятелни профили в новия сайт pametbg.com, посветен на жертвите на комунизма. Именно на тях – на жертвите – Петко Огойски е посветил уникалния си труд.

 

Вижте документалния филм за Петко Огойски от поредицата на БНТ "Отворени досиета" (2014) със сценарист Христо Христов и режисьор Димитър Коцев - Шошо (проследи линка - ТУК).

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов