|
Български министър, спасил се от „народния съд”, става световно известен учен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Февруари 2016 08:14

 alt

Сайтът pametbg.com публикува портрета на осъдения на 1 февруари 1945 г. от Първи върховен състав на „народния съд” проф. Славчо Загоров – министър е на търговията, промишлеността и труда (1939-1942).

Той е един от 22-та министри, осъдени на смърт и конфискация на цялото му имущество, но избягва смъртната присъда, тъй като Деветосептемврийският преврат го заварва в чужбина и след него не се завръща в България.

Благодарение на факта, че успява да се спаси от „народния съд” бившият български министър се превръща в световно известно име в статистиката. Работи като професор в Германия в университета Станфорд в САЩ и Виена, Австрия.

Проф. д-р Славчо Загоров е председател на Австрийското статистическо дружество, декан на Факултета по право и държавни науки на Виенския университет. Той създава университетския електронно-изчислителен център към Виенския университет, който известно време носи неговото име. През 1963-1965 г. е директор на Института за висша изследователска дейност към фондация „Форд”.

Загоров не забравя родината си. През 1965 г. става член на Българското академично дружество „Д-р Петър Берон” в Мюнхен, което има за цел да обедини прокудената от комунистическия режим научно-творческа мисъл на България. През 1969 г. Загоров е награден за своите заслуги към науката със златния медал на град Виена, където почива през 1970 г.

През 1996 г. състав на Върховния съд отменя присъдата срещу осъдените през 1945 г. министри, включително и срещу Славчо Загоров.

Вижте целия портрет на Славчо Загоров в сайта pametbg.com (проследи линка – ТУК).

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов