|
Министър заповядва на ДС: Вземете на отчет всички 10 000 царски офицери ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Август 2015 11:06

alt
През 1951 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков е заповядал на Държавна сигурност да вземе на оперативен и списъчен отчет всички офицери, които комунистическият режим определя като „бивши” и царски.

Това разкрива негова заповед, разсекретена наскоро от Комисията по досиетата, която desebg.com публикува онлай.

Тя е от март 1951 г. и с нея министър Цанков е посочил, че бившето офицерство „се явяваше вярна опора на монархията и буржоазно-фашистката власт и беше използвано против БКП и потушаването на народните революционни въстания и прогресивното съпротивително движение”.

Цанков отбелязва, че органите на ДС не са оценили важността на агентурно-оперативната работа сред бившето офицерство, което наброява 10 000 души в страната.

Министърът на вътрешните работи нарежда ДС да вземе на оперативен отчет всички бивши офицери от царската армия, „уволнени от народната армия при чистката и намиращи се в запас”.

Разпоредено е да се изготви справка и установи местонахождението на всеки един офицер, чието име фигурира в следствените дела срещу бивши военни, членове на нелегалните организации „Хан Крум”, „Неутрален офицер” и „Военния съюз”.

Заповядано е да бъдат взети на активни агентурни разработки всички бивши офицери, за които има данни, че имат връзка с капиталистически страни или посолства или легации в страната.

Цанков нарежда особено внимание да бъде отделено на онези царски офицери, които поддържат връзка с действащи военни в армията.

Освен изброените категории министърът на вътрешните работи заповядва всички останали бивши офицери да бъдат взети на списъчен отчет независимо от факта, че срещу тях не са установени данни за „вражески прояви”.

Сайтът desebg.com публикува и строго поверителен доклад от началника на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията, което отговаря за разработките на бившето офицерство.

Докладът е в отговор на заповедта на министъра. В него се посочва, че управлението води разработки на 789 офицери, от които 125 са членове на БКП.

"От анализа на данните се вижда, че кадърът на нашата народна войска е доста замърсен от враждебни на Партията и народната власт елементи”, констатира началникът на Трето управление на ДС полк. Григор Стоянов.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов