|
Досиетата на депутатите: проф. Чавдар Добрев (БСП) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Май 2015 08:06

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на проф. Чавдар Добрев, народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997).

„До настоящия момент Добрев се е изявил като много добре подготвен научен работник. Всички негови научно-изследователски работи се отличават с дълбоката си аналитичност и задълбоченост, активно защитаващи марксистко-ленинските позиции. По характер е много умен, енергичен, делови, скромен и порядъчен”, е характеристиката, която Първо главно управление (ПГУ) на ДС му дава през 1974 г., когато го вербува.

Той става секретен сътрудник на отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” във връзка с възможността да замине като гост-лектор в САЩ по покана на сръбския професор с американски паспорт Матей Матеич, който с няколко експедиции в Хилендарския манастир в Света гора успява да заснеме най-голямата сбирка от славянски ръкописи и да ги направи публични в университета в гр. Колумбус, Охайо, САЩ.

Чавдар Добрев, който през 1963 г. завършва аспирантура в Академията за обществени науки при ЦК на КПСС в Москва, работи за КИР под псевдонима „ДИМИТЪР”. В досието му са запазени редица документи за неговата работа зад граница.

Той обаче е събирал и предавал донесения за представители на интелигенцията, негативно настроени против управлението на БКП, сред които писателите Нино Николов и Атанас Славов, както и срещу унгарския преводач и българист Петер Юхас.

Многократно отличаван от ПГУ за своята работа, честност и преданост дългогодишният учен в Института по изкуствознание при БАН Чавдар Добрев е награден дори с медал. През 1988 г. обаче той е изключен от агентурния апарат на ПГУ заради сигнал срещу него, проверяван от Шесто управление на ДС.

Запознайте се подробно с досието на Чавдар Добрев в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов