|
Черна статистика: До 1950 г. БКП и ДС са изселили над 5000 семейства ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Януари 2015 14:55

alt
От 9 септември 1944 г. до 1950 г. включително режимът на БКП чрез Държавна сигурност е изселил над 5000 семейства „вражески елементи от столицата и други големи градове и от пограничните райони на страната”.

Това показва справка на отделение „Въдворяване и изселване” в МВР-ДС от март 1951 г., която desebg.com публикува онлайн. От нея става ясно, че от София са изселени 2500 семейства, а другите големи градове са Варна (тогава Сталин), Бургас, Стара Загора и Горна Оряховица – общо от всички тях 197 семейства.

Държавна сигурност обаче не е водила точна статистика за броя на членовете на изселените семейства, се разбира още от документа, за което е остро критикувана в ръкописната резолюция върху документа.

От общо 6 окръзи – Благоевградски, Софийски, Хасковски, Бургаски, Пловдивски и Врачански са изселени 2806 семейства, чиито членове също не са посочени.

Изселването е допълнителна административна мярка по времето на комунизма, прилагана към мюсюлмани от пограничните райони през първите 10 години на управление на БКП и към лица от по-големите градове, определяни като „врагове”, „вражески елементи” или „нелоялни към властта” чак до средата на 80-те години.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов