|
Атеистичният режим на БКП срещу християнската вяра ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Ноември 2014 11:39

alt
Кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, ще събере представители на всички християнски деноминации за дискусия, посветена на репресиите и политиката на тоталитарната власт на БКП срещу християнската вяра в периода 1944-1989 г.

Форумът ще се проведе на 15 ноември 2014 г., събота, от 12.30 ч. в град Белене (в стола на затвора на ул. „Страцин” №4). Организатор на инициативата е местният енорийски свещеник Паоло Кортези, който е и ректор на Светилището на „Блажен Евгений Босилков” в крайдунавския град.

Събитието ще започне в 10.30 ч. с откриване на паметник на Св. папа Йона Павел II от монсеньор Анселмо Пекорари, папски нунций в България. След това програмата предвижда отслужването на тържествена литургия в църквата „Рождение на блажена Дева Мария” в памет на осъдените и разстреляни от комунистите през 1952 г. католически свещеници Евгений Босилков, Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков.

В рамките на кръглата маса, в която участие ще вземат представители на Българската православна църква и на евангелистите, ще бъде открита пътуващата изложба „България 1944-1989 забранената истина”.

„Всяко година ние почитаме паметта на блажените ни мъченици. Тази година разширяваме дейността, тъй като паралелно се отбелязват и 25 години от началото на демократичните промени в България”, заяви пред desebg.com отец Паоло Кортези. По думите му целта на инициативата е представителите на християнските църкви да си спомнят, разкажат и почетат паметта и саможертвата на всички страдалци по време на тоталитарния режим.

Очаква се във форума участие да вземе и президентът Росен Плевнелиев. През месец май тази година държавният глава уважи и отбелязването на 25-годишнина от майските събития в село Пристое, на което беше отдадена почит на мюсюлманите в България, борили се за отнетите им основни човешки права след „възродителния процес”.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов