|
Неизвестни архивни документи за съветското присъствие в София след 9 септември 1944 г. бяха предадени на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 27 Октомври 2014 21:44

alt
Комисията по досиетата получи днес неизвестни до момента архивни документи, свързани с военното комендантство в София след 9 септември 1944 г. и гарнизона на съветските войски по това време в българската столица.

Това стана след като основателят на сайта desehistory.com Георги Михайлов предаде близо 20 архивни документи на държавния орган.

Според него документите имам историческа стойност, защото се отнасят до връзката между съветското военно комендантство и българското военно комендантство в София.

 Освен кореспонденции между двете комендантства архивните документи включвал и свидетелства за неправомерни обиски след 9 септември 1944 г. и задигане на средства и ценни вещи, а също така и издирване на военни лица, арести и разследвания срещу тях.

 

alt

 

Архивните документи са свързани с личността на Георги Комсиев, военен комендант на София след 9 септември 1944 г. Той е работил в Министерството на народната отбрана в отдел за специални поръчения за осъществяване на връзка със съветските войски, останали до края на 1947 г. в България.

Впоследствие обаче самият той е въдворен в концлагера „Белене”, откъдето по-късно е освободен. Като военен комендант е съдействал
На РО-2 при задържането на военни лица след 9-септемврийския преврат.

Георги Михайлов обясни, че неотдавна във връзка с дейността на сайта му с него се е свързал над 80-годишен човек, който му каза, че притежава документи от Музея на революционната бдителност (днес Музея на МВР зад Съдебната палата, бел. ред.). През 1990 г. там имало цяло пале архивни документи, приготвени за унищожаване и той успял да вземе няколко от тях. Вече е бил на пределна възраст и не можел повече да ги съхранява, а не искал публичност, за да не си навлича проблеми. „Смятам, че това са документи на държавата и затова ги предавам на Комисията”, заяви Георги Михайлов.

 

alt

 

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов му благодари и изрази надежда, че и други граждани, които притежават подобни архивни документи, свързани с дейността на тайните служби след 9 септември 1944 г., ще последват неговата постъпка.

„Аз лично очаквах подобни документи да постъпят в Комисията в началото й. Дано да не се спре дотук. Сега, когато почти всички документи са при нас в архива при систематизирането му установяваме, че много материали са излезли от архивите на различни държавни институции”, заяви Костадинов.

По думите му сега важното е, че сега в Комисията новопредадените архивни документи ще станат публични и ще могат да се ползват от граждани и изследователи. „Апелирам и се надявам, че това ще бъде последвано от други хора като пример. По-добре до тези архивни документи от периода 1944-1989 г. да могат да се докоснат много повече хора отколкото един или двама”, заключи Евтим Костадинов.

 

alt

 

Комисията ще обработи и сканира новата архивна придобивка и най-важните документи от нея ще бъдат публикувани, стана ясно по време на предаването им.

Това е едва второто постъпление в Комисията по досиетата. Първото беше през месец септември 2014 г., когато журналистът и основател на desebg.com Христо Христов предаде изложение на бившия агент на съветското разузнаване и началник на контраразузнаването след 9 септември 1944 г. Стефан Богданов до Вълко Червенков, писано от затвора в Бургас през 1951 г., където излежава присъда, получена по един от паралелните съдебни процеси срещу членове на БКП по делото срещу Трайчо Костов. Този архивен материал достига до Христов чрез брата на писателя Георги Марков – Никола.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов