|
Разказът за победата на несломимия дух над комунизма разтърси Европейския парламент ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 14 Октомври 2014 19:13

alt
Разказът за несломимия дух на български лагеристи и политически затворници, непозволили да бъдат пречупени от комунистическата система, разтърси Европейския парламент в понеделник (13 октомври 2014 г.) вечерта.

Над 70 посетители от България и Бюрксел, препълнили до краен предел една от конферентните зали на европарламента в Брюксел, аплодираха дълго и на крака Дянко Марков, летец бомбардировач, участник във заключителната фаза на Втората световна война, легионер, лагерист в „Белене” и народен представител от СДС в 36-то и 37-то Народно събрание, разказал от първо лице за силите на човешката воля да устои на антихуманния комунистически режим и репресиите му.

Събитието, организирането от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) по идея Даниела Горчева, издател на списание „Диалог” в Холандия, премина под наслов „Комунизмът и несломимия човешки дух”. То е продължение на инициативата на европейски депутат , започнала през 2010 г. „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989”.

 

alt

 

В него взеха участие емблематични фигури на прехода като Едвин Сугарев, поет, политик от СДС и общественик, режисьорът Евгений Михайлов и бардът Васко Кръпката, блусар и фронтмен на рокгрупата „Подуене блус бенд”, които дебатираха края на комунизма и последвалия преход към демокрация.

Наситените с емоция разкази на Дянко Марков за другарството и солидарността между лагеристите и политическите осъдени противници на режима в затворите на комунизма разкриха духовното превъзходство на жертвите над тоталитарната система.

„Вместо да се огънем пред нечовешките усилия ние пеехме един от шедьоврите на Шуман”, посочи Марков един от изумителните случаи между лагеристите. „Ние превърнахме наказателната система в школа за стоицизъм, морал и това беше великото в усилията да преодолеем гнета”, добави той.

 

alt

 

Бившият лагерист, осъден на затвор между 1948-1952 г. по един от процесите срещу легионерите, разказа за легендарния хирург, лежал в „Белене”, д-р Никола Грозев. „Той прекара 270 дни в карцера, който потъваше във вода щом като Дунав прииждаше и го изкарваха оттам само, за да лекува някой, включително и своите мъчители”, спомни си Марков.

Случило се е така, че един от най-жестоките надзиратели на Грозев се разболял, но лекарят го спасил от смърт. Като са закрепил надзирателят казал на лекарят, че очаквал да го убие. Д-р Грозев му отговорил: „Аз съм лекар и лекувам. Комунистите убиват”. Малко по-късно надзирателя напуснал завинаги „Белене”.

 

alt

 

Самият Дянко Марков призна, че е физически по-силен от него лагерист го е спасил от сигурна смърт, след като го сменил да работи на забоя, където бъдещия депутат от СДС е трябвало да работи.

Кулминацията настъпи, когато бившият лагерист разказа покъртителната история на младо момче от Родопите, което ослепяло, но въпреки това било водач на различни бегълци по тайните пътеки край границата. Накрая Държавна сигурност го разкрила и арестувала, а то било осъдено на затвор.

 

alt

 

„Момчето стоеше в предверието на голямото помещение в Софийския затвор. Един ден влетя най-свирепият надзирател и започна да рита наред с въпроса: „Ти какъв си?” Валяха отговори: политически, дружбаш и др. Като стигна до момчето той го ритна и запита: Ти какъв си?  Човек към – отговорило му сляпото момче. Ето тази история е завещанието ми към младите поколения”, заяви Дянко Марков пред овациите на изправената в знак на уважение слушатели.

„Да не се предадеш трябва да застанеш срещу системата дори да знаеш, че не можеш да я победиш”, заяви Едвин Сугарев и разказа как преди 10 ноември 1989 г. е започнал да издава самиздат. По думите му една от основните грешки, извън българското общество и неразбирането на Запада към проблемите на посткомунистическата действителност е, че Западът много бързо прие комунистическите партии, смятайки че те могат да се самореформират”.

 

alt

 

Според Евгений Михайлов българското общество не си е разказало историята от последните 100 години, включително и прехода. „Нищо добро не ни очаква, ако не си разкажем това минало, а най-лошото е, че свикнахме да живеем с лъжата. Той излъчи кадри, заснети от него от прословутия 14 декември 1989 г., когато събралото се пред Народното събрание множество иска отпадането на чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на партията и освиркването на Петър Младенов, в резултат на което той изрича репликата „Добре е танковете да дойдат”, която няколко месеца по-късно ще му коства оставката като председател на Държавния съвет.

 

alt

 

Андрей Ковачев заключи, че бутафорният преразказ на новата ни история е далеч от обективния прочит, от който обществото има необходимост.

Конференцията, в която взеха участие български, германски и хърватски евродепутати, за първи път надхвърли предвидения по регламент час и продължи двойно повече. Инициативата приключи с концерт на Васко Кръпката и групата му „Подуене блус бенд”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов