|
Как ДС се е опитвала да пречупи политическите затворници в „Белене” ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Юни 2014 14:20

alt
Въпреки че през 1959 г. формално Политбюро на ЦК на БКП закрива най-големия концлагер за политически противници в „Белене” той е превърнат в затвор, в който и в началото на 60-те години са изолирани близо 1300 души, осъдени за т. нар. от комунистическия режим „контрареволюционна дейност”.

Сайтът desebg.com публикува строго секретна докладна записка относно: Състоянието на работата сред затворниците – контрареволюционери. Тя е подписана от началниците на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията и отдел „Затвори” в МВР. Трето секретно управление на ДС, съществува в периода 1952-1961 г. и е предшественик на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, създадено през 1967 г.

В строго секретната докладна, изпратена на дясната ръка на Тодор Живков в МВР – ген. Мирчо Спасов, зам.-министър на вътрешните работи, се посочва, че към месец май 1961 г. в затвора „Белене” са се намирали 1277 души, осъдени за „контрареволюционна дейност”. От тях 250 души са представители на бившата политическа опозиция, ликвидирана през 1947 г. от режима. 400 души пък са осъдени за опит за бягство от НРБ.

За периода 1953-1961 г. от лагерите и затворите са освободени 3400 души, от които 1800 политически опасни лица, свързани с политическата опозиция.

Посочени са лидери на бившата земеделска опозиция, които са освободени от затвора „Белене”, след като са излезли с декларации за „приобщаването им към народната власт”.

По предложение на ДС през месец май 1961 г. с решение на Президиума на Народното събрание са помилвани 130 затворници – бивши опозиционери. От тях към 26 души ДС е подходила за вербуването им за агенти, като 11 са привлечени веднага. За 15 политически затворници ДС посочва, че това ще стане на принципа на постепенното привличане.

Въпреки направените декларации от освободените политически затворници Трето секретно политическо управление на ДС предлага те да бъдат поставени под агентурно наблюдение.

Предложено е чрез БЗНС да бъдат приобщени някои от бившите опозиционери, както и да бъдат освободени от „Белене” още няколко групи лица, съдени за политическа дейност.

Към документа е приложена таблица „Числено сведение за затворниците, осъдени за контрареволюционна дейност”. Хората са получавали присъди за следните прояви:

  • измяна и участие в контрареволюционна организация;
  • предателство и шпионаж;
  • вредителство, диверсия и саботаж;
  • други престъпления против НРБ;
  • стари деяния;
  • подготовка и опит за бягство.

Докладната записка се предхожда от ръкописна бележка на зам.-министър ген. Мирчо Спасов до началника на Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията, в което е посочено, че е изготвено резюме за министъра на вътрешните работи. Спасов отбелязва, че ако министъра се съгласи, „считам, че е добре да се информира ЦК”.

Документите са включени в електронното издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов