|
Кои най-изявени политически емигранти и кинодейци видя Държавна сигурност през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Април 2014 11:15

alt

Осем месеца преди 10 ноември 1989 г. министърът на вътрешните работи ген. Георги Танев изпраща до ЦК на БКП списък с най-изявените критици на комунистическия режим в радио „Свободна Европа” и сред кинодейците, които участват в непризнати от комунистическата власт граждански организации.

В документа, който сайтът desebg.com публикува онлайн, са имената на Кирил Панов, директор на българската секция на радиостанцията, базирана в Мюнхен, Величко Пейчев, зам.-директор на секцията, изменилият на НРБ през 1977 г. в Париж щатен служител на ДС и журналист Владимир Костов, журналистката Румяна Узунова, писателите Димитър Инкьов и Димитър Бочев, политическият емигрант в Израел Петър Семерджиев. Всички те са представени като "изменници на родината".

Сред творците в киното са включени писателите Георги Мишев, режисьорката Малина Петрова, операторът Христо Димитров, киносценаристът Христо Ганев, кинодраматургът Боян Папазов и още 14 души.

Всички те по това време са членове на различни граждански сдружения, борещи се за гласност и промяна на режима, възприети от ръководството на БКП и ДС като „нелоялни” прояви срещу комунистическата власт.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
+2 #2 svetlan 2014-04-11 16:54
Днес нашия сътрудник по линия на ДС се свърза с нас и изрази възхита хем от откровеността на бившия министър и служителите, които са подготвили СПРАВКАТА на МВР от 1989г., хем от внимателното четене от наша страна, чрез което е посочена многозначителна та фраза на Г-н Танев. Каза че с оглед на истината и неговата възраст, в скоро време ще ни предостави много важна информация за " случая Марков", която до този момент не е публикувана никъде.
Но най важното е, че в българската публицистика и история е налице още един автентичен документ на МВР, който по напълно категоричен начин потвърждава резултатите на изследователя Г-н Христо Христов.
Нашата група отправя скромна препоръка към него да се опита да помоли Г-н Танев да коментира този разсекретен документ. Важността му е на възможно най- високо ниво:

МИНИСТЕРСТВОТО на ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ на
НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в лицето на самия Министър и цялото Ръководство, включително Инспектората ,категорично опровергават комунистическат а пропаганда, че Георги Марков не е убит и не от ДС. Автентичността на информацията не подлежи на съмнение.
Странно е, че засега няма никава реакция за това ново разкритие. И е изключително интересно, дали публикуването на този документ е свързано със прекратяването на "делото за Георги Марков". Или е чиста случайност. Но това не е чак толкова важно. Важното е, че по един от най-важните случаи в българската история е публикуван такъв важен документ. Важността му не може да бъде надмината от нищо и от никого:

МВР- ЦК на БКП
 
 
+2 #1 svetlan 2014-04-10 21:16
Днешната публикация на Г-н Христов съвсем убедително получава 6+ по петобалната система.

Министърът на Вътрешните работи на НРБ съвсем ясно е написал,че Георги Марков е бил убит.Точните му думи са "...по повод убийството на Георги Марков."

Инфромацията е поденесена на Секретаря на ЦК на БКП Емил Христов.

Няма никакви данни някой да е протестирал срещу самопризнанието на Министъра. Нито пък ЦК е протестирал ,нито Политбюро,нито Генералния секратар на БКП.Нито ръководството на ДС.

Браво на Г-н Христов и всички,които са съдействали за публикуването на този документ.

Недопустимо е такъв високопоставен комунистически финкционер като Министъра на Вътрешните работи да поднася на ЦК на БКП лъжлива информация.

Браво и на комуниста Георги Танев за проявената коректност и отговорност към истината.Сега едва ли би имало бивш служител на ДС,който да не повярва на такъв човек като него.Дисциплината и лоялността на служителите от ДС изключва вероятността някой да изрази несъгласие с предоставения документ .
Но поквареността на комунистическат а сган е толкова силна,че този документ комунистическат а преса няма да публикува.Което е основателна причина много служители на ДС да са страстни читатели на сайта на Г-н Христов.

Този доклад и отчета по разработката на Георги Марков,в чийто картон също е посочено,че е налице убийство са напълно достатъчни за категорично стигане до официално произнасяне на държавните власти по този случай.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов