|
Миков свря в ъгъла на парламента изложбата за престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Март 2014 16:19

alt
Скандално оскъдно място в парламента се откъсна от сърцето на председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков за експозицията на пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина”, която показва малко известни факти и събития за комунистическия режим в България и която днес беше открита в сградата на НС.

Изложбата буквално е натикана в една от нисшите на кулоарите на парламента не по-голяма от 10 на 5 кв. метра и на практика не позволява да бъде разгледана едновременно от повече от десетина души.

Изложбата идва от Брюксел, където преди малко повече от месец и половина тя беше изложена в сградата на Европейския парламент на в протежение на над 80 кв. метра.

 Инициативата за излагането й в българския парламент е на парламентарната група на ГЕРБ, а при откриването й зам.-председателят на партията Цветан Цветанов не пропусна да протестира срещу подхода към изложбата от страна на председателя на Народното събрание Михаил Миков, с чието разрешение тя се показва в сградата на НС.

Цветанов допълни, че за откриването на изложбата от партията са посочили дати, в които Народното събрание няма други събития, но от ръководството на парламента са им предоставили като единствено възможна дата петъчния ден, който е един от най-натоварените.

Въпреки опитите за неглижиране на събитието то привлече вниманието на журналистите в парламента, тъй като то съвпадна с посещението на президента Росен Плевнелиев в Народното събрание. Сред речта си от трибуната държавният глава се присъедини към премиерата на изложбата и подчерта голямото значение обществото да знае истината своята история, включително и най-близката си.

На откриването на изложбата, освен президента, присъстваха представители на репресираните от комунистическия режим в България, историци, общественици.

Премиерата беше уважена от депутати от ГЕРБ и ръководителят на Софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" д-р Марко Арндт.

Съавтори на пътуващата изложба са живеещата в Германия Фанна Коларова и публицистът Стоян Райчевски,  а продуцентът Ирена Даскалова е автор на документалния филм, разкриващ съдбите на 20 жертви на комунистическия режим, който придружава изложбата.

 

alt

 

Излагането й в българския парламент става с подкрепата на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който съдейства тя да бъде показана и в Европейския парламент по време на инициираната от него и германския му колега Йоаким Целер (ЕНП) на българо-германска конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, посветена на преодоляването на комунистическото минало в края на месец януари 2014 г.

Изложбата „България 1944-1989 г. Забранена истина” беше представена за първи път у нас през есента на 2012 г. в Държавна агенция „Архиви” и вече е обиколила някои от по-големите градове в страната, а също така тя е показана и в Берлин.

Изложбата ще остане в Народното събрание 10 дни и може да бъде видяна от гости на парламента или чрез организирани посещения чрез парламентарната група на ГЕРБ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов