|
Желю Желев: Комунизмът е по-страшен от фашизма, трябва да бъде инкриминиран ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Март 2014 08:34

alt
„Трябва да се изучава историята на тоталитарните режими. Поколенията, които идват, трябва да знаят какво е фашизъм, какво е комунизъм, каква е разликата между тях и къде те съвпадат напълно. Включително и кое е по-страшното”. Това коментира президентът (1990-1997) Желю Желев в интервю пред в. „24 часа”.

В него той се обявява в подкрепа на петицията, разпространена от историка проф. Евелина Келбечева, за приемането на нови учебни планове, с които изучаването на комунизма и националсоциализма да става паралелно. По думите му комунизмът без съмнение е по-страшният режим:

„Той е по-желязна диктатура. Фашизмът обхваща и поставя под контрол всички сфери на обществения живот, има монопол, както и комунизмът. Но комунизмът отива още по-нататък. Той слага ръка и върху собствеността, надзирава я. Докато фашизмът никъде не пипа частната собственост. Даже фашистка Германия, която е най-близка до комунистическите режими, и тя не пипа частната собственост на хората", допълва Желев.

Президентът прави сравнение между комунистическият режим в СССР, продължил около 70 години, и Третия райх, най-силният фашистки режим, траещ малко над 12 години.

„Това означава, че много по-завършен, по-занитен отвсякъде тоталитарен режим е комунизмът. И това е страшно не само за обществото като цяло, за социума, но и за отделния гражданин. Той виси на една заплатица. Това, че един такъв режим като комунизма имаше два-три пъти по-дълъг живот от фашизма, му даде възможност да избие два-три пъти повече хора. Съветският съюз изби два пъти повече хора от фашистка Германия по политически причини. Избиването на хора, колкото и палаческа, отвратителна и проклета дейност да е, остава във времето и в историята", коментира още Желев.

Авторът на книгата „Фашизмът” даде за пример класацията на немското списание „Билд” отпреди няколко години:

„Тя беше озаглавена: „Най-големите палачи на човечеството през ХХ век". На първо място е Мао Дзедун. Избити 50 милиона китайци. Втори е Сталин. Избити 40 милиона руснаци. Трети е Хитлер с 20 милиона. Това не значи, че Хитлер е по-хрисим, по-благонамерен, по-милозлив. Той като диктатор е в същата степен жесток, както и Сталин и Мао Дзедун. Но просто има по-малко време за избиване. Четвъртото място се заема от Чан Кайши с 10 милиона. Пети е Ленин с 4,5 милиона избити. Историята е имала добрината да държи жив Ленин много по-малко. Но организира масовото избиване на собствения си народ, когато съзнателно разпалва най-страшната гражданска война, която човечеството познава. След Февруарската революция през 1917 г. той превръща Първата световна война в гражданска. Завладява цялата власт.”

По думите му цялата власт всъщност е на Че Ка, после на ГПУ, НКВД, КГБ. „Всичките тези неща трябва да се знаят от новите поколения. Комунизмът трябва да бъде инкриминиран точно така, както фашизмът беше инкриминиран в края на Втората световна война на Нюрнбергския процес. Такъв опит всъщност беше правен, когато стана пучът през 1991 г. в Москва. Горбачов и Елцин получават писма от много хора от СССР и цял свят с настояване комунизмът да бъде инкриминиран – да се направи един мирен нюрнбергски процес в Москва”, посочва Желев.

Той продължава, че причината това да не стане са западните социалисти. „Еврокомунистите излизат веднага с аргумента, че ако се заклейми съветският комунизъм като тоталитарен, то всичко това ще падне и върху тях. И комунистическите партии на Запад ще рухнат, а те не били тоталитарни. Как да не са? Може ли да има комунист, който да не е тоталитарен?! Все едно хищник с извадени зъби”, заключава Желю Желев.

Неотдавна в друго интервю той заяви, че е било грешка, че в началото на промените БКП не е била забранена.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов