|
Двама бивши конфедерални секретари на КТ „Подкрепа” – с досиета ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Февруари 2014 11:42

alt
Освен Олег Чулев и Радослав Ненов, втора ключова фигура в КТ „Подкрепа”, заемала  длъжността конфедерален секретар в синдиката в началото на прехода, се оказа сътрудник на комунистическите тоталитарни служби.

Принадлежността на Радослав Ненов към ДС е потвърдено при нова, допълнителна проверка на членовете на ръководните и контролни органи на конфедерацията на труда от комисията по досиетата (решение №2-298 от 28 януари 2014 г.).

Проверката е обхванала общо 18 лица в  КТ „Подкрепа”, от които с агентурно минало е единствено Радослав Ненов. Неговото име не фигурира при първата проверката на синдиката през 2008 г., когато е огласена принадлежността към комунистическите тоталитарни служби на другия бивш конфедерален секретар – Олег Чулев.

Причината за това е, че първоначално законът за досиетата задължаваше комисията да проверява лицата, извършващи публични дейности (към тази категория спадат и синдикалистите) не от 10 ноември 1989 г. както при трите основни власти – законодателна, съдебна и изпълнителна, а от влизането на закона в сила (декември 2006 г.).

През декември 2012 г. по предложение на ГЕРБ Народното събрание промени закона и даде възможност на комисията да проверява всички институции и категории лица от 10 ноември 1989 г.

Името на Радослав Ненов се появи за първи път през ноември 2013 г. при проверката на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и свързаните с нея трезори, сред които е и фалиралата през 1997 г. Кредитна банка, придобита от ЦКБ през 2002 г.

Радослав Ненов (1958) е вербуван от Окръжно управление на МВР-ДС в Ямбол по линия на Първо главно управление през 1977 г. под псевдонима „ЦВЕТЕЛИН” През 1985 г. той работи и по линия на Второ главно управление на ДС. Част от досието му е запазено.

От обявените от комисията по досиетата данни е видно, че Ненов е продължил сътрудничеството си с ДС и след 10 ноември 1989 г.

При проверката на ЦКБ той е обявен в качеството си на член на Съвета на директорите на Кредитна банка (банката на „Мултигруп”, белл ред.) в периода 1995-1997 г. и член на Надзорния й съвет (1997-1998).

След 10 ноември Радослав Ненов прави кариера като синдикалист и в първите години на прехода е дясната ръка на президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. След това става вицепрезидент на икономическата групировка „Мултигруп”, оглавявана от Илия Павлов. През 1998 г. е отстранен от нея, но запазва контрола върху приватизационния холдинг „МG елит холдинг”. В него по това време влизат 27 предприятия и хотели, взети по време на масовото раздържавяване от приватизационния фонд „Мултигруп елит”.

altОлег Чулев (1950) е вербуван през 1976 г. от Софийско градско управление на МВР-ДС като съдържател на явочна квартира „ПОДУЯНЕ”. От юни 1989 г. е действал и като агент „ВЛАДИМИР” към районно управление на МВР-ДС в Искър. Снет е от оперативния отчет през 1990 г.

Агентурното му минало е известно от 2008 г., когато председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев поиска проверка на ръководството на синдиката.

Чулев е един от учредителите на „Подкрепа” и първият председател на учителския синдикат на КТ „Подкрепа”. Завършил е руска философия и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и преди промените е работил като учител и училищен психолог в столични училища. В периода 1990-1994 г. е вицепрезидент на „Подкрепа”.

Бил е директор на института по синдикализъм в КТ „Подкрепа”. Директор е на Института за социално-икономически изследвания към КТ „Подкрепа”.

Олег Чулев е изпълнителен директор на държавната Агенция по заетостта от ноември 1997 г. до март 2002 г. Участвал е в политическия съвет на партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи.

През 2008 г. комисията по досиетата обяви други 6-ма синдикалисти от „Подкрепа”, заемали или заемащи ръководни постове в синдикалната организация.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов