|
Как Държавна сигурност „заплува” в офшорни води след Указ 56 ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Февруари 2014 11:09

alt
Държавна сигурност не си е губила времето, защото веднага след приемането на Указ 56 за стопанската дейност от ръководството на БКП през януари 1989 г. е използвала новата фирмена организация за създаването на множество свои неявни фирми, познати днес като офшорни дружества.

Образуването на т. нар. неявни фирми е приоритет на Научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) политика, която е продължена и от неговия правоприемник през 1990 г. – Националната разузнавателна служба след прекрояването на ДС в нови специални служби в навечерието на 14-я извънреден (и последен, бел. ред.) конгрес на БКП в края на януари 1990 г.

Дружествата, с които разузнаването прикрива своята дейност, не само са учредявани с държавни средства, но и се превръщат в потоците за изтичане на държавни капитали в чужбина след 10 ноември 1989 г. – един от големите политическите скандали в началото на прехода, по който обществото и до днес не е получило ясен отговор.

Днес, 25 години по-късно, завесата е повдигната от новооткрити документи, включени в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и Научно-техническото разузнаване”, които сайтът desebg.com публикува онлайн.

Документите разкриват, че веднага след приемането на Указ 56 в ПГУ е разработена строго секретна „Концепция за нови форми на работа в условията на фирмената организация на народното стопанство”.

С нея се приема зад граница да бъдат създадени и регистрирани явни и неявни фирми в страните от Европейската икономическа общност и Югоизточна Азия, които предлагат данъчни привилегии и облекчен финансов режим. Държавна сигурност има предвид офшорните компании в Англия, холдинг формите в Швейцария, Австрия, Лихтенщайн, Люксембург, Кипър, Малта, анонимни фирми в посочените страни плюс ФРГ, Бенелюкс, Гърция, Франция и Италия, а също така и в бившата холандска колония  Антилските острови в Карибско море.

Същите фирми структури са обект на повишено внимание от страна на ПГУ и в някои страни от Югоизточна Азия като Тайланд, Малайзия, Сингапур и др., както и в Панама.

С тези явни и неявни фирми разузнаването подчертава, че се постигат следните преимущества:

  • физическо присъствие в Западния свят, без да се свързва тяхната дейност с комунистическото управление;
  • възможност за движение на капитали и стоки без те да имат „български произход”;
  • възможности за кредитиране на вътрешни проекти на НРБ като западен партньор на фирми с дейност на територията на НРБ;
  • гъвкавото откриване и закриване на такива фирми е отлично легендиране (прикриване, бел. ред.) на разузнавателна дейност при изпълнение на целеви задачи на ПГУ.

„Концепцията” разглежда и създаването на фирми с ограничена отговорност на територията на НРБ от специализираните звена на Научно-техническото разузнаване. Една от тази форми е създаването на дружества с чуждестранно (западно) участие в структуроопределящи отрасли на икономиката по време на управлението на БКП и др.

Отбелязано е, че новите постановки на партията за икономическото развитие задължително включват и участие на банки, за което в Управление „Научно-техническо разузнаване” в ПГУ през 1989 г. планират създаването на специализирано банково звено.

Цялата тази политика в ПГУ продължава и през 1990 г., когато Първо главно управление на ДС е трансформирано в сегашната Национална разузнавателна служба (НРС). Това се потвърждава от строго секретно „Предложение относно: Създаването на нови структури (фирми), прикрития на НРС”  (виж последния документ).

В този документ вниманието е обърнато на фирми за прикрития в страната, насочени към „професионално ориентиране” на ученици в горния курс на средните училища. Дейността на подобни фирми е предвидено да бъде легендирано чрез участието на оперативни работници от направление „Оперативна психология” в НРС.

През лятото на 1990 г. в разузнаването също така предвиждат да бъде създадено бюро за организиране на курсове по редица въпроси на мениджмънта, както и бюро за търсене и предлагане на работна ръка в чужбина.


Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и Научно-техническото разузнаване”, 2013 г.

 

 

 

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

alt

alt

 

 

 

 

 

 

 

Коментари 

 
+2 #2 svetlan 2014-02-07 16:50
Не ДС е "заплувало" в офшорни води,а комунистическат а сган,наречена партия.Плавателните съдове,горивото ,униформите,зна нията,задачите не са на ДС,а на БКП.Те комнадват ДС,а не обратното.

И в тези "офшорни води" не стоят в документите за собственост на сметки разни агенти на ДС,а реални хора,физически и юридически лица.Със своите истински имена и лични документи.Като всичките до един са комунисти и са изпратени от комунистите,за да служатъ на техните главатари-комунистическит е бандюги.И в момента тези сметки и тези лица също им служат. Което така добродушно Г-н Христов не казва. Имало ДС,имало агенти на ДС,отворили банкови сметки на Запад,създали всевъзможни дружества,агенц ии и предприятеия и точка.Никакво движение след това,комунистит е спряха да строят комунизма,насоч иха се към капитализма и "забравиха" за тези пари,защото са били на ДС и БКП. А след 1990г. няма нито ДС,нито БКП. Навярно се търсят техни наследници.Пълна демагогия.

Всичко си е по места-бившите агенти на ДС отново са си тук и отново служат на своите господари-комунистите от ДС. И всички задружно мълчат и не питат къде са тези милиарди долари и евро може би.

Това се потвърждава дори и от бившия началник на 6-то управление на ДС Ген. П.Стоянов .Точно той ги казва тези неща в двутомните си спомени.Но комунистическат а сган не ги чете и не кара обикновените комунисти да ги четат.
Тези лица са работили за комунистите и под егидата и закрилата на ДС и нейните собственици-комунистите,раб отят и сега,но под чия егида?-ами пак под ръководстото на същите гадове.


Уважаеми читатели на сйата на Г-н Христов,обърнет е внимание на първото изречение в материала .Това е върховно постижение на демагогията:

"Държавна сигурност не си е губила времето защото веднага след приемането на Указ 56 за стопанската дейност от ръководството на БКП през януари 1989 г. е използвала новата фирмена организация за създаването на множество свои неявни фирми, познати днес като офшорни дружества."

Ето какво прозира от тази скромна мисъл:
-законодателна база за новата дейност на ДС е създадена от ръководството на БКП
-ДС е използвала напълно "самостоятелно" тази "законова база" и започва създаването на множество сови фирми
-до 1989г. ДС явно не е създавала "свои фирми".Което е напълно невярно. Това го доказва самиа Г-н Хрситов и комунистическия функционер-журналист Георги Тамбуев.И двамата с анаписали по една книга за тези фирми и дружества отпреди 1989г.
-не комунистите крадат парите на държават и народа,а ДС. БКП-БСП не може да бъде обвинена. Тя е създала смо законовата база с даден указ и нищо повече.Ами защо само ДС се ползвала от този указ. Защо например БСФС не създала свои офшорни дружества,или да речем "Спортния тотализатор".Или да речем "Вторични суровини",или пък БЗНС. Отговорът е прост до полуда-ами защото точно ДС е главният двигател на комунистическат а банда от разбойници.БКП и ДС са едно и също "плавателно тяло".

Добре,нека да се съгласим с Г-н Христов и да не сме толква придирчиви.Но след като е започнало "плуването на ДС" през 1989г. докъде е стигнало. Или все още ДС "плува".Все е стигнала до някой "бряг". Все има някаква полза от тези явни и неявни дружества и банкови сметки. Не,това не трябва да се говори,държавна тайна.

Комунистите не са ли осъществили някакъв контакт с "плуващия персонал на ДС"????? Не ,не се знае и не трябва да се пита. Що за безотговорност-БКП изпраща свои екипажи с огромни пари в открито море и забравя за тях-не се интересува нито от екипажите,нито от парите.
Заминава ДС в "открити води" и точка. Никой не докладва на никого завършило ли е "плуването" как , къде и какви са резултатите от него.
Нашата група от разследващи читaтели този път ще влезе във функцията на публицист и ще каже на читателите на Г-н Христов,че плуването на функционерите на БКП-БСП продължава,пари те и дружествата се управляват по същия начин и от същите хора-комунистическит е гадове,само че плувците са се увеличили,а някои са излезли в пенсия,навярно.Но всички са доволни и презадоволени.
Точно това плуване държи комунистическат а партия в управляващия кораб на българска територия. Просто горивото се добива в рафиниран вид от западните и американските банки.Следователно резултатите от "плувнето на ДС" е доста качествно и обещаващо стабилно упралвение на комунистическат а власт.
И ако някой се запита,кое крепи комунистите на власт,спокойно може да си отговори-"плуването на ДС(комунистичес кат а сган-б.н.) в офшорни води",започнало преди четвърт век и ще продължи поне още няколко четвъртинки....
И така ,до края на света,както гадовете(бел.-Георги Марков,9-ти септ. 1978г.болницата в Лондон) казваха.
 
 
+2 #1 svetlan 2014-02-06 23:22
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,този материал стига на по-високо ниво по отношение на подържаната от Г-н Христов теза за всемогъщата бивша ДС в състава на МВР на НРБ.И отново се опитва да моеделира граница между ДС и БКП.Ето какво казва в текста под първата фотография;


"Държавна сигурност не се колебае много след приемането на Указ 56 за стопанската дейност през януари 1989 г., позволяващ създаването на частни фирми в НРБ. Чрез Първо главно управление тя започва смело да плува в офшорните зони по света, където регистрира свои неявни фирми, прикриващи участието на комунистическия режим в тях ."


ДС не се колебаела,добре ,но преди евентуалните колебания в ДС,би трябвало д аима колебания в собственика(род ителя) на ДС. А това са българските комунисти,по-точно бълграскта комунистическа сган и съвсем точно това е централата на БКП.

Напълно е измамно твърдението на Г-н Христво,че "ДС не се колебае".Тя и не може да се колебае,след като на нейните ръководители е заповядано какво да изпълнява.

Много комунисти и много хора не знаят,че ДС е изпълнителен орган в рамките на МВР и там не съществува такъв процес на колебание.Този орган е в същото време оперативен.
То ЦК и Политбюро не се колебаят,Ръково дството на МВР също,та последното звено от тази верига ще се колебае.

Досега излязоха десетки книги-спомени на бивши служители от Висшето ръководство на ДС,включително и на няколко генерали. Нито един от тези автори не говори някъде за някакво "колебание".Следоватлено Г-н Христов се опитва да ориентира своите читатели в съвсем погрешна посока. Ако беше казал,че БКП не се колебае,тогава нещата са приемливи и верни.


Той никъде не говори за "човешкия фактор" в тези материали,а това са българските комунисти. Говори за ДС,но не казва нищо за комунистите,гов ори за РУМНО,но комунисти също не присустват там,говори за банки,но комунисти в банкиъте няма,говори за офшорни компании,но пак няма комунисти,говор и за НТУ,пак няма комунисти,говор и за ПГУ и НРС,но и тях не ги свързва с комунистите.


А всичко е комунистическо, всички двожещи фактори и лица са стопроцентово комунистически.Но според Г-н Христов,на комунистите хората не бива да обръщат внимание. Ще се изброяват десетки и стотици агенции,банки,д ружества,комапн ии,фирми,но кой ги създава,ръкводи и притежава не бива да се знае.

Нашата група за сетен път ще прояви нужната съпричастност с честните и достойни читатели и ще им каже,че всичко изброено по-горе е собственост на комунистическат а сган.И няма абсолютно никакво значение,дали някой от хилядите комунистически гадове и [censored] е бил агент на ДС,или портиер на ПГУ.


Окрадоха държавата,окрад оха народа и никой не може да ги пипне с перце.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов