|
Държавна сигурност срещу българските селяни с 2700 агенти ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Декември 2013 12:47

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретен доклад „За проявите на контрареволюционерите и кулашки елементи в селското стопанство и състоянието на агентурно оперативната работа на органите на ДС".

Документът е от 1958 г. и разкрива по какъв начин отделни представители на българското общество в селата са се противопоставяли на политиката на БКП в селското стопанство, която от втората половина на 40-те години на ХХ век следва болшевишкия опит с насилствената колективизация на земята и създаване на трудови земеделски кооперативни стопанства (ТКЗС) в периода 1956-1958 г. Това съвпада с времето, когато начело на БКП Москва утвърждава Тодор Живков (на Априлския пленум, 1956 г.).

В доклада се изброяват редица примери, в които, според ДС, са направени опити за овладяване на стопанствата от хора, които властта счита за врагове – бивши членове на БЗНС.

Коментирана е и дейността на нелегалната радиостанция „Горяни”, както и съществуването на нелегални организации, саботиращи образуването на нови ТКЗС-та.

Интересното е, че в традиционните за българското село сборове и седенки, както и празнуването на именни и рождени дни, Държавна сигурност определя като нелегални форми за укрепване духа на разколебалите се селяни.

В документа е описана реакцията на българските турци на различни места в страната, където през 1958 г. властта започва да изгражда нови ТКЗС-та. Несъгласните с влизането в ТКЗС са напускали селата и са търсили убежище в горите. Това явление е констатирано за Шуменски, Варненски, Хасковски и Пловдивски окръзи.

По това време ДС вече е въвела термина „вражески контингент” (активни, както и потенциални противници на властта) и документът дава представа за този контингент в селата.

Така например само за Враченски окръг „вражеският контингент” е отчетен в лицето на над 4100 души. В Плевенски окръг – близо 1500 души, в Софийски окръг – над 1000 души. По съветски образец БКП и ДС използват и един друг термин – кулак (по-заможен селяни). В отчета на ДС фигурират над 4000 „кулаци”.

От документа се разбира и високия брой на агентите, с които Държавна сигурност работи срещу селяните. Техният брой през 1957 г. е 2511 агенти по селското стопанство, 384 по „кулаците” и общо 623 резиденти. Строго секретният доклад е подписан от началника на Трето политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията ген. Богдан Думков. Трето управление съществува в периода 1952-1961 г. и е предшественик на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. В трето управление специален отдел е разработвал противниците на режима в селата.


Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов