|
Окупацията на България от „освободителната” Червена армия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Септември 2013 09:55

alt
На 8 септември преди 69 години Червената армия нахлува на територията на Царство България, след като й обявява война на 5 септември 1944 г. В резултат на старателно подготвената военна операция в страната е наложена съветска окупация.

Този ден е забравена дата в българската история, въпреки че с чуждите съветски войски Българската комунистическа партия получава възможност да вземе властта и да изгради своя тоталитарен режим, просъществувал 45 години.

През 2011 г. сайтът desebg.com за първи път представи по-обстойно подготовката на окупацията на България и операцията на Червената армия на територията на страната.

Тя продължава от 8 до 10 септември 1944 г., като протича без нито един изстрел срещу армиите на 3-ти Украински фронт, наброяващи 258 000 войници и офицери, навлезли от територията на Румъния и с десанти от Черно море.

 Окупацията и съветското военно присъствие продължава до декември 1947 г., когато политическата опозиция е ликвидирана заедно с по-голямата съпротива срещу комунистическия режим.

БКП сляпо следва съветския модел и политиките на Кремъл по време на своето тоталитарно управление. В знак на благодарност към Червената армия, с чието присъствие идва на власт, комунистическият режим издига (от името на народа) на мястото на Княжеската градина паметник в центъра на София, който продължава се извисява и днес.

За новите читатели на desebg.com сайтът предлага видео за окупацията на България с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев. То може да бъде видяно – тук.

Специална фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия от фотографии на Националния военноисторически музей, откупени специално за публикуване на desebg.com, вижте – тук.

Карта, представяща нахлуването на Червената армия в страната със статистика за броя на войската и въоръжението на 3-ти Украински фронт, Царство България и на Германия, вижте – тук.

Съветското военно присъствие в България и поставянето й под съветско влияние бързо довеждат страната до национална катастрофа. Вижте фактите и конкретните й изражения в документалната книга на историка Веселин Ангелов – тук.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов