|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кражбите на Научно-техническото разузнаване на ДС: От пенител за шампоани до анибиотици и операционни системи ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Юли 2024 09:47

alt

 

Кражбите на технологии, формули и образци на различни продукти от развитите западни държави, извършвани от Научно-техническото разузнаване (НТР) на Държавна сигурност разкриват техническата изостаналост на тоталитарния комунистически режим.

Това важи дори за последното десетилетие от неговото съществуване – 80-те години на ХХ век, разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Икономическият ефект през 1982 г. от приложението на научно-техническата информация, придобита от Управление НТР при Първо главно управление (ПГУ) на ДС.

продължава>
 
ДС искала да работи заедно с ЩАЗИ срещу Израел, Китай и Запада ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2024 19:55

alt

 

През 70-те години на ХХ век Държавна сигурност е имала амбициите да развива сътрудничеството си с репресивния апарат на Източна Германия, известен повече като ЩАЗИ и да осъществява съвместни операции срещу Израел, Китай, както и срещу редица страни от Запада като САЩ, Западна Германия, Франция и Белгия.

Това разкрива документи от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна паметна бележка относно: Някои въпроси по взаимодействието и сътрудничеството между ПГУ-ДС и Разузнавателното управление при МДС на ГДР от 1975 г.

Документът е на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), което си е партнирало с Разузнавателното управление на Министерството на Държавна сигурност (ЩАЗИ) на Източна Германия.

продължава>
 
Съветското ГРУ имало свой официален представител в София ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Май 2024 16:45

alt

 

Главното разузнавателно управление (ГРУ) при Генералния щаб на въоръжените сили на СССР е разполагало със свой официален представител в София, чрез който пряко е следяло работата на изцяло подчиненото му Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ, военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.).

Това разкрива документ от архивите на РУ-ГЩ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо (на руски език, б.а.) от началника на РУ-ГЩ на БНА ген. Васил Зикулов до началника на ГРУ ген. Пьотър Ивашутин от февруари 1980 г.

продължава>
 
Писатели, 1988 г.: „Положението става по-лошо. Вместо да се уплашат от идването на Видовден управляващите стават все по-гадни“ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Април 2024 15:51

alt

 

 

Някои представители на българската интелигенция са си позволявали да говорят против комунистическата власт, но Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия ги е следяло и ги е подслушвало, за да събира данни и да контролира тяхното поведение.

Това разкрива документ на идеологическото управление на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна сводка №26 за постъпилите по-важни данни по линиите на Шесто управление на ДС за периода 25.06 – 01.07.1988 г.

Тя е адресирана до ръководството на МВР начело с министъра Димитър Стоянов, Първо главно управление на ДС, Второ управление на ДС и до съответния съветски съветник, наблюдават работата на Шесто управление на ДС.

продължава>
 
Пълно обслужване на комунистическата върхушка: Охрана, жилища, обзавеждане, снабдяване от УБО-ДС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Април 2024 17:14

alt

 

Държавна сигурност не само е изпълнявала партийните заповеди за терор и репресии на българското население, но една специфична структура е натоварена с цялото обслужване на комунистическата върхушка.

То е възложено на Пето управление на ДС – Управление „Безопасност и охрана“, което през втората половина на 50-те години на ХХ век най-дългогодишния генерален секретар на БКП Тодор Живков превръща в своята преторианска гвардия.

Това разкрива документ, съхранен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретен препис от протокол „Б“ на Политбюро на ЦК на БКП от 3 юли 1952 г. (по това генерален секретар на БКП е Вълко Червенков).

Въпросният протокол съдържа решение на висшето комунистическо ръководство, с което на Управление за безопасност и охрана (УБО) е възложено охраната, жилищното устройство, обзавеждането, снабдяването и обслужването на членовете на Политбюро на ЦК на БКП, на кандидат-леновете на Политбюро, секретарите на ЦК и членовете на правителството.

продължава>
 
„Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). Част 7: „Приватизиране“ на контрабандните канали след 1989 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Структура на ДС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Ноември 2023 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com продължава поредицата „Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). В част 7 се разкрива „приватизирането“ на контрабандните канали на Държавна сигурност след краха на тоталитарната комунистическа система. Повод за поредицата е позиция за репресивния апарат на БКП на инфарктно избрания за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, изказана публично от него по време на предизборната кампания:

„Това, което се видя е всъщност колко много има да говорим по тази тема [за Държавна сигурност], за да имат хората по-добро разбиране какви са тези служби, кой какво е правил, че не всички са били еднакви, не всяка една структура е била мракобесна и не се е занимавала с доносничество, с мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. И че много от тези хора, които са работили в тези структури, като моите родители… Всъщност всяка една нормална държава от Бангладеш до Бурунди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин.“

продължава>
 
Ген. Васил Терзиев организирал пресичането на вражески прояви във военните части, участвали в смачкването на Пражката пролет ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Информационна агенция БГНЕС   
Понеделник, 14 Август 2023 06:47

alt

 

Ген. Васил Терзиев, дългогодишен началник на Трето управление на Държавна сигурност (ВКР, военното контраразузнаване, б.а.) е отговарял за организирането на контрола и пресичането на вражески прояви сред военните части на българската армия, взели участие в смачкването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, чието съдържание бе публикувано от информационна агенция БГНЕС в неделя (13 август 2023 г.). Той е разсекретен за ползване през 2004 г. от служба „Информация и архив“ и представлява част от т. нар. служебен архив на Държавна сигурност, съдържащ хиляди документи за дейността на репресивния апарат на БКП.

продължава>
 
Преди 33 години: БКП и ДС тайно прочистват досиетата, за да си гарантират зависими агенти през прехода ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Оперативен отчет
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Януари 2023 17:29

 

alt

 

На днешната дата, 29 януари през 1990 г., преди 33 години тоталитарният комунистически режим започва паническо прочистване на архивите на своя репресивен апарат – Държавна сигурност.

Целта е тайно от обществото и от оформящата се политическа опозиция в страната тоталитарното управление на БКП да прочисти архивите от компрометиращи партията материали за различни нейни престъпления.

И не по-маловажно – да постави в зависимост по време на прехода към демокрация агентурния апарат, с който си е служила дотогава.

И двете цели са изпълнени успешно въпреки огромните страхове и опасения, които тогава тресат МВР-ДС.

 В резултат на незаконното прочистване са унищожени около 42% от агентурните дела (виж подробности за видовете унищожени документи – ТУК).

продължава>
 
С „Голямата екскурзия” Живков допълнително влошил икономическото положение в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Септември 2016 07:55

 alt

С принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. в Турция, за което основна роля има генералният секретар на БКП Тодор Живков, икономическата криза в страната по това време се е усложнила още повече.

Това разкрива строго секретен документ на Четвърто (икономическо) управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Създаденото през 1986 г. управление в Държавна сигурност, специално натоварено с обезпечаване на икономиката, признава за силно влошаване на оперативната обстановка в България.

„С особена острота това се почувства в областта на народното стопанство, където възникнаха сериозни трудности в резултат на масовото напускане на страната на голям брой ислямизирани българи”, се посочва в строго секретния документ, озаглавен „Мероприятия на Четвърто управление на ДС по проблемите на възродителния процес във връзка със становището на Политбюро на ЦК на БКП от 4 септември 1989”.

продължава>
 
Следствието на ДС при Червенков: Целеустремено и настойчиво разобличаване на враговете на партията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Самостоятелни отдели
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Януари 2014 14:21

alt
Сайтът desebg.com публикува строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи за изпълнение на „Инструкцията по следствената работа” и мерки за усилване следствието в органите на МВР.

Документът е от септември 1952 г. и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. В строго поверителната заповед се подчертава голямото значение, което БКП, правителството и лично партийния и държавен ръководител Вълко Червенков отдават на следствието на Държавна сигурност.

То е призвано да води борба против враговете на „народната власт”. В същото време следствието е сериозно критикувано за това, че не приключва делата в срок и му „липсва необходимата целеустременост и настойчивост при разобличаването на враговете”.

Това е времето, в което следствието е подчинено пряко на съветските съветници, изпратени от Сталин в България за провеждането на редица монтирани политически процеси срещу противници на съветската политика в страната сред висшия партиен апарат.

продължава>
 
ДС за провалите с агентурата: Агент ни разиграва 22 години по най-просташки начин ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Агентурен апарат
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Декември 2013 12:40

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Съществуването на някои слабости в работата с агентурата при Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването).

Документът е от 1972 г. и е подписан от зам.-началника на управлението полк. Владимир Тодоров, впоследствие генерал, началник на ПГУ от 1986 г. до февруари 1990 г.

В строго секретната информация са дадени редица примери за провали с конкретни агенти, изведени зад граница. Направен е опит за анализ на работата с агентите при проучването на възможностите им и вербуването им.

От документа става ясно, че в ДС се следват названията на агентурния апарат от „братските органи” и най-вече на тези от КГБ в Съветския съюз. Така например последната промяна е осъществена със заповед на министъра на вътрешните работи през 1972 г., когато названието секретен сътрудник е заменено с агент.  

Също така в периода 1969-1972 г. от сътрудническият апарат на ДС е бил изключен сериозен брой агенти – общо 684. Според ПГУ това говори, че оперативния състав е загубил ценно време и „налице е сериозно замърсяване на агентурния апарат”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 33
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов