|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Решения
Област Габрово е без агенти на ДС сред новите общински съветници ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Февруари 2024 17:52

 

alt

 

Нито един от избраните на последните местни избори през октомври 2023 г. съветници в област Габрово е с принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани от общинските избирателни комисии в Габровска област като кандидати за общински съветници на последния местен вот.

Комисията по досиета е проверила общо 279 кандидати за общински съветници в област Габрово.

Други 347, които са регистрирани като кандидати от общинските избирателни комисии, не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя функционира, те не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
В област Враца няма новоизбрани общински съветници с агентурно минало в ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Февруари 2024 15:19

alt

 

Област Враца стана третата след областите Варна и Велико Търново, в които няма избрани общински съветници на последните местни избори през октомври 2023 г., които да са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи резултатите оп проверката в област Враца.

Общо 1043 лица са били кандидати за общински съветници в област Враца на последния вот, като от тях Комисията е проверени са 494 лица (549 от регистрираните не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност те не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани от ДС, б.а.).

продължава>
 
Има агенти на ДС сред новите общински съветници в област Видин ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Февруари 2024 17:22

alt

 

Има двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби, които на последните местни избори през октомври 2023 г. в област Видин са избрани за общински съветници.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи резултатите от проверката на кандидатите за общински съветници във Видинска област на вота миналата есен.

Проверката е обхванала общо 395 лица от кандидати за общински съветници в област Видин. Други 318 лица не подлежат на проверка, тъй като към официалната отмяна на Указа за Държавна сигурност през юли 1991 г. те не са били навършили пълнолетие и ДС не е могла да ги вербува.

От проверените 395 души за 18 лица Комисията по досиетата е установила, че са с принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА (решение №2-2377 от 12 февруари 2024 г.). Това са:

продължава>
 
Без агенти на ДС сред общинските съветници в област Велико Търново ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Февруари 2024 13:17

alt

 

Област Велико Търново е вторият регион в страната след Варненска област, в която сред общинските съветници, избрани на последните местни избори през октомври 2023 г. няма сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно от проверката на Комисията по досиетата, обявена днес. Както desebg.com писа от края на миналата година независимият държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, извършва проверка на лицата, регистрирани за местния вот през октомври 2023 г. като кандидати за общински съветници.

Проверките се извършват по азбучен ред на областите в България и Комисията по досиетата вече огласи резултатите за областите Благоевград, Бургас и Варна.

продължава>
 
Обявена е още една партида агенти на ДС, свързани с отрасловата приватизация от 1998 г. ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Януари 2024 16:54

 

alt

 

Комисията по досиетата огласи днес поредна проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на лица, свързани с отрасловата приватизация от 1998 г.

Глобалната проверка се извършва от независимия държавен орган по азбучен ред на лицата и в новото решение са разкрити сътрудниците, чиито малки имена започват с буквата В (решение №2-2373 от 29 януари 2024 г.).

Проверката обхваща приватизирани държавни предприятия по 657 броя договори за приватизационна продажба, както и дружества, еднолични фирми, еднолични търговци и физически лица (купувачи), придобили акции или дялове в тях – по отраслови министерства за 1998 г.

Обект на проверката са 9 389 лица. Към датата на постановяване на настоящото решение Комисията по досиетата е проверила 723 лица.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 156
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов