|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Важно за годишното поклонение в лагера „Белене: То е напълно свободно и безплатно ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Май 2024 15:12

alt

 

До инициативната група за подготовка на годишното честване на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ идната събота – 1 юни 2024 г., от 11,30 часа, на Втори обект на дунавския остров Персин достигна тревожната информация, че на желаещи да участват в събитието, които за първи път ще го го посетят, се предлага да заплатят такса от 30 лв. на човек за тур и за уреждане на разрешително за влизане на острова.

Това съобщи днес журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, която е съорганизатор на събитието.

„От името на Инициативната група бих желал да съобщя, че посещението на годишното поклонение на „Белене“ 2024 г. е напълно свободно и безплатно и не е обвързано с никакви такси или процедури за осигуряване на достъп до остров Персин и гражданите не бива да се подвеждат от такива предложения в интернет“, заяви Христов.

продължава>
 
Проф. Пламен Павлов: 24 май е повод за злоупотреба от великоруската пропаганда, опит да се унижава България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Мая Стоянова, Faktor.bg   
Петък, 24 Май 2024 09:03

alt

 

 

Desebg.com препечатва от сайта Faktor.bg интервюто на Мая Стоянова с историка проф. Пламен Павлов по повод днешния празник Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. „Празникът на Кирил и Методий има старинни корени и е мост от Средновековието към Възраждането, към настоящето и бъдещето“, казва проф. Павлов. По думите му кръгът около Румен Радев, лансиращ проекта „3-ти март“, е де факто „Анти-24 май“. „Игнорирането на българското наследство, което за средновековните руски, украински, беларуски книжовници е факт, днес се е превърнало в стратегия за самовъзвеличаване и вбиване на клин между култури и държави“, заявява известният историк и родолюбец.

продължава>
 
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
75 години от създаването на зловещия комунистически концлагер „Белене“: Спомен за първото поклонение през 1990 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Милена Петкова   
Събота, 27 Април 2024 12:19

alt

 

Преди 75 години, на 27 април 1949 г. с поверително постановление на комунистическото правителство начело с Георги Димитров взима решение за създаването на нов лагер на най-големия от Дунавските острови – Персин край тогавашното село Белене.

За кратко време „Белене“ се превръща в най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим, който просъществува и най-дълго време – от 1949 до 1987 г. с различни прекъсвания.

Запазените архивни документи в Държавна сигурност са непълни и не дават възможност за точна статистика, но може да се каже, че в „Белене“ са въдворени най-малко 15 000 души от всички слоеве на обществото, а стотици са лагеристите, които намират смъртта си в него.

Лагерът „Белене“ отдавна се е превърнал в символ на неистовия и брутален стремеж на антихуманния комунистически режим да пречупи и унищожи своите политически противници и хора, които припознава като „врагове“ и заплаха за своето тоталитарно управление по съветски образец.

продължава>
 
Кметът Терзиев и общинари от ПП-ДБ и „Спаси София“ – лицемери, отказаха пари за Мемориала на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Април 2024 10:45

alt

 

Столичният кмет Васил Терзиев и общинските съветници от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ показаха, че са лицемери, след като стана ясно, че отказали от новия бюджет на общината да бъде отпусната скромната сума от 4000 лв. за техническо обследване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК с оглед на неговата поддържка и реставрация.

За това съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на свои източници в Столичния общински съвет.

Предложението е било част от промените, направените от групата на ГЕРБ-СДС в бюджета на кмета Васил Терзиев. То обаче е отхвърлено от хората на столичния кмет и на водещата комисия по финанси и бюджет на 27 март тази година.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 134
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов