|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сагата с дипломатите
Радев и Герджиков подготвят връщане на агентите в дипломацията ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 10 Април 2017 18:32

alt
В президентството трескаво се подготвя изпращането на посланици, верни на новия държавен глава Румен Радев, БСП, ДПС и лобито на Симеон Сакскобургготски, като повече от тях са кадри на МГИМО в Москва или агенти на Държавна сигурност, съобщи сайтът Фактор.

Процедурата изисква номинациите да бъдат предложени от министъра на външните работи, одобрени от Министерския съвет след съгласуване с президента и подписването на съответен указ от него.

На „Дондуков” 2 бързат да осъществят множество назначения, които да бъдат финализирани преди да бъде гласувано редовно правителство.

Според информацията на Фактор зам.-министърът на външните работи в сегашния служебен кабинет Любомир  Иванов ще бъде изпратен посланик в Австрия.

Той е завършил „Международни отношения“ с китайски език в МГИМО, Москва през 1983 г. Бил е главен преговарящ за присъединяването към НАТО и зам.-външен министър в кабинета Сакскобургготски. Той е и първият постоянен представител на България в НАТО след приемането ни в Алианса. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е в Страсбург и посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН.

продължава>
 
Мрежи на ДС воювали срещу президента Плевнелиев ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Януари 2017 10:37

alt

„Срещу мен воюваха мрежи на Държавна сигурност, защото не назначих нито един бивш агент”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването на БНТ „Панорама” в петък (20 януари 2017 г.).

Към въпроса на водещия кой е воювал срещу него по време на мандата му (2012-2017) Плевнелиев добави и „руски тролове и политици от „петата колона – заради позицията ми за Украйна и Русия”.

По думите му срещу него са воювали и бившият лидер на БСП Сергей Станишев, бившият лидер на ДПС Лютви Местан и бившият премиер Пламен Орешарски, след като е свалил доверието си от правителството на Орешарски, реакция в резултат на назначаването на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност” през юни 2013 г.

Държавният глава, чийто мандат изтича утре (22 януари 2017), посочи, че поради тези причини срещу него са подадени сигнали срещу него и са извършвани проверки, които обаче не са го притеснили и те са доказали, че няма какво да крие.  

продължава>
 
Цачева: Категорично „не” на агентите на ДС в дипломацията. Радев като „ГОЦЕ” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Ноември 2016 03:30

alt
Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева зае категорична позиция за недопускането на назначения в българската дипломация на сътрудници на тоталитарните комунистически служби, за разлика от позицията на кандидата, подкрепян от БСП, Румен Радев.

Това стана ясно снощи (10 ноември 2016 г.) по време на дебата между двамата по БНТ. В серията от въпроси към тях беше включен и този: „Посланически назначения от ДС”, тъй като той пряко засяга президентските правомощия.

Цецка Цачева отговори: „Категорично не. Ще продължа практиката на президента Плевнелиев. Има държави, в които те не се приемат добре”.

Румен Радев заяви: „Ние първо трябва да гледаме българските граждани. Познавам хора, които са рискували живота си и са работили за България, те не са доносници. Тези хора бяха незаслужено низвергнати. Мисля, че те са достойни българи и към всеки трябва да се постъпва индивидуално”.

продължава>
 
Вигенин се опитва да пробута агент на ДС в дипломацията на Европейския съюз ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 07 Февруари 2014 14:19

alt
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е предложил на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън да назначи дипломатът с агентурно минало в ДС Бранимир Радев  за специален представител на общността за Южен Кавказ и кризата в Грузия, съобщи Медиапул. 62-годишният Радев, който през 2008 г. по време на тройната коалиция с указ на президента Георги Първанов е назначен за посланик в Тбилиси, е с принадлежност към репресивния апарат на БКП.

През 2010 г. комисията по досиетата обявява името му при проверката на дипломатите. Бранимир Радев (1952) е разкрит като осведомител под псевдонима „НАКЕВ” на Трето управление на ДС – (военното контраразузнаване) от 1971 г., когато е 19-годишен и е отслужвал казармата. След това през 1982 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по същия псевдоним.

продължава>
 
Кои агенти върна Вигенин в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Декември 2013 15:58

alt
Миналата седмица по време на отчета си за 6-те месеца откакто е на поста министър на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че „досиетата” са затворени в МВнР и „разделението и конфликтите по тази тема в министерството вече са преодолени”.

Още със стъпването си в МВнР в края на май 2013 г. Вигенин обяви желанието да реабилитира сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в дипломацията. Намерението му обаче беше бързо охладено от президента Росен Плевнелиев, който заяви, че няма намерение да подписва укази за назначаване на посланици с досиетата и по този начин блокира реставрацията, готвена от новите управляващи.

На Кристиан Вигенин не му остана нищо друго освен да се задоволи с връщането на една дузина агенти на ръководни постове в МВнР, за които не се изисква указ на президента. Освен на най-висшата дипломатическа длъжност в министерството – постоянен секретар, на която назначи агентът на Първо главно управление на ДС Георги Димитров (виж досието му тук), чиято атестация, дадена му от разузнаването в миналото е достатъчно критична, Вигенин назначи още куп сътрудници на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА на различни ключови дирекции в Министерството на външните работи.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов